2012-08-22 | Programnytt

De tävlar om att bli Sveriges bästa hemmabagare

En brandman, en landskapsarkitekt och en bröllopskoordinator. I Hela Sverige bakar tävlar tolv passionerade kvinnor och män om att få ge ut en egen bakbok och titeln Sveriges bästa hemmabagare. Den här tävlingen är en fest för alla sinnen - tittarna kommer att känna doften av nybakat genom tv-rutan.


Att baka en perfekt prinsesstårta utan recept, veta exakt när ett bröd jäst klart och vilka smaker som gör en bakelse riktigt delikat. Den som vill vinna Hela Sverige bakar måste klara av allt detta och mycket mer därtill. I höst har tolv svenskar antagit utmaningen och gör upp om titeln Sveriges bästa hemmabagare.

-Jag har fått lära känna tolv människor från helt olika platser och bakgrunder som förenas av sin passion för bakning. De är verkligen enormt duktiga och helt underbara personer som alla tog tävlingen på stort allvar från första stund. Det känns som att vi gjorde en väldigt spännande resa tillsammans, säger Tilde de Paula.

Under tio veckor kämpar deltagare från hela Sverige om att vinna vårt lands största baktävling. Deltagarna kommer att tvingas bevisa sig och sina bakningsfärdigheter i allt från tårtor och bakelser till bröd och pajer. Varje vecka har ett tema där deltagarna ska klara av två utmaningar. Först paradbaket som är deltagarnas chans att glänsa. Där bakar de ett eget, välbeprövat, recept. Efter det ska de ta sig an den tekniska utmaningen. Där gäller det för dem att återskapa jurymedlemmarna Johan Sörbergs och Birgitta Rasmussons egna bakverk. Men deltagarna måste göra det utan att få se hur det färdiga bakverket ska se ut och efter ett mycket ofullständigt recept.

Vem som lyckats bäst i både sitt paradbak och i den tekniska utmaningen avgör juryn efter en provsmakning. Den personen koras till veckans Stjärnbagare. Men varje vecka måste också någon lämna tävlingen tills bara tre personer är kvar i finalen.

Deltagarna i Hela Sverige bakar är:

Charlotta Hellström, 41 år, Stora Mellby, hemmafru.

Peter Berg, 48 år, Edsbruk, marknadsknalle.

Ronnie Nilsson, 40 år, Uppsala, landskapsarkitekt.

Christina Gyllner, 24 år, Täby, säljare.

Elin Werjefelt, 28 år, Solna, lärare.

AnnCharlotte Jensen, 53 år, Stora Sundby, partylite-konsult.


Emelie Ullberg, 23 år, Piteå, brandman.

Martin Jansson, 34 år, Strömstad, lärarassistent.

Maria Ahlin, 26 år, Nykvarn, bröllopskoordinator och stylist.

Nina Hermansen, 40 år, Fjärdhundra, make up-artist och designer.

Paulo Sebastiao, 27 år, Stockholm, IT-konsult.

Josephine Palm, 25 år, Stockholm, fastighetskonsult.Jury:

Birgitta Rasmusson har jobbat på ICA provkök i 20 år och varit med och skrivit Den rutiga kokboken och Sju sorters kakor, Sveriges mest sålda bok med 3,7miljoner exemplar. Johan Sörberg är prisbelönt mästerbagare och bagarlandslagets coach med flera fina utmärkelser i sitt cv.

Programledare:

Rutinerade och folkkära Tilde de Paula leder Hela Sverige bakar. Hon har tidigare jobbat med och lett program som Nyhetsmorgon söndag, Spårlöst och När & fjärran. Från och med i höst leder hon Nyhetsmorgon på vardagarna, tillsammans med Peter Jihde.

Hela Sverige bakar har premiär torsdag 20 september klockan 21.00 i Sjuan.


Senast uppdaterad: 2012-09-04