2012-08-24 | Programnytt

Kända svenskar hjälper utsatta barn i SOS Uppdraget

höst åker SOS Barnbyars ambassadörer Ernst Kirchsteiger, My Skarsgård, Mari Jungstedt med flera till barnbyn Tamale i Ghana. Under några veckor ska de bo och delta i det dagliga livet tillsammans med barnen och personalen i barnbyn. I SOS Uppdraget får tittarna ta del av ambassadörernas möte med den tuffa och hårda verklighet som barn i Ghana lever i och tillsammans ska ambassadörerna med barnen rusta upp fritidsgården i barnbyn.

- Att jag får göra den här resan till Ghana är en dröm för mig och en otrolig utmaning. Jag har länge velat göra något som verkligen gör skillnad och att få uppleva detta tillsammans med barnen och SOS Barnbyar känns jättebra, säger Ernst Kirchsteiger.

SOS Barnbyar har värvat Ernst Kirchsteiger, My Skarsgård, Mari Jungstedt, Adam Tensta, Lisa Miskovsky och Niklas Alexandersson som under ett år ska vara organisationens ambassadörer och föra barnens talan. I SOS Uppdraget får tittarna följa de sex ambassadörernas utmanande arbete i barnbyn Tamale i norra Ghana, en plats där lokalbefolkningen kan tvingas vara utan vatten i flera månader när torkperioden slår in.

- Vår målsättning med den här tv-serien är att belysa ett behov som finns på många platser i världen där barn far illa. Vi hoppas att det ska skapa ett engagemang hos tittarna som leder till att fler barn får den hjälp de så väl behöver. Med dessa sex fantastiska ambassadörer så tycker jag att vi har goda förutsättningar att göra en liten skillnad, säger Fredrik Arefalk, programchef på TV4.

Utöver vardagen i barnbyn och utflykterna i området har ambassadörerna en stor uppgift i SOS Uppdraget - de ska tillsammans med barnen restaurera en fritidsgård i barnbyn. Fritidsgården kommer att fylla ett stort behov för de traumatiserade barnen som genom lek och fantasi har möjlighet att bli barn igen.

- Vi är mycket stolta och glada över våra nya ambassadörer och är övertygade om att de kommer att göra stor skillnad för världens mest utsatta barn, säger SOS Barnbyars generalsekreterare Anna Ryott.

Ambassadörerna är:
Ernst Kirchsteiger: Känd TV4-profil, inredare och formgivare. Pappa till två barn.
My Skarsgård: Läkare samt alkohol- och drogterapeut. Mamma till sex barn.
Lisa Miskovsky: Artist, musiker, låtskrivare. Mamma till två barn.
Adam Tensta: En av Sveriges mest etablerade hip hop-artister med stort engagemang för ungas plats i samhället.
Niclas Alexandersson: Fd Fotbollsspelare i landslaget med mer än 100 landskamper bakom sig. Pappa till tre barn.
Mari Jungstedt: Journalist och författare som ofta utgår från barn och barns påverkan under uppväxten i sina berättelser. Mamma till två barn.

Inspelningarna startar i september och programmet kommer att sändas senare i höst i TV4.

SOS Barnbyar är en politiskt och religiöst obunden organisation som i över 60 år har gett föräldralösa och övergivna barn ett nytt hem och en ny familj. Idag driver organisationen mer än 500 barnbyar i 133 länder och arbetar även med att stärka utsatta familjer så att barn inte ska bli föräldralösa eller överges.

För mer information:
Martin Nersing, pressansvarig TV4, SOS Uppdraget, martin.nersing@tv4.se eller 0768-98 85 38
Elisabet Stahlenius, kommunikationschef SOS Barnbyar, elisabet.stahlenius@sos-barnbyar.se eller 070-495 55 92

Senast uppdaterad: 2012-09-04