2012-06-04 | Företagsnytt

Nollrasism ställer ut på Kulturhuset i Stockholm

En skolturné om fördomar och mångfald. En fototävling om mångfald och fördomar i ungdomars vardag. Och tusen tävlingsbidrag. Det är grunden till den Nollrasism-utställning som under sommaren visas på Kulturhuset i Stockholm. 25 bilder har valts ut till utställningen, och dessa bilder har även resulterat i en unik fotobok, vars första exemplar lämnas över till integrationsminister Erik Ullenhag.

"Våga ta steget och erkänn att du är lite rasist, så att du kan börja göra något åt det."

Orden är Liv Rickardsdotter och Felicia Knutssons, två 16-åriga tjejer, som just går ut nionde klass på Risbroskolan i Fagersta.

Liv och Felicia är två av närmare 1 000 högstadieelever runtom i hela landet som delat med sig av sina tankar om och bilder av fördomar, mångfald och rasism när TV4 och Röda Korset - med stöd av Jens Assur, Leo Razzak, Patrick Lessa och Röda Korsets Ungdomsförbund - under våren 2012 åkte ut på en skolturné.

I Nollrasism-projektet ingick också en fototävling. Landets högstadieelever ombads att skildra vilka fördomar som de ser och hör omkring sig - och hur mångfald ser ut i deras vardag. Bidragen har strömmat in.

Av alla de bidrag som kommit in till tävlingen har en jury nu valt ut 24 vinnarbilder. En 25:e bild har utsetts genom folkets röst på Facebook. Torsdagen den 7 juni är det vernissage, och då avslöjas också vem som vunnit hela fototävlingen.

- Nollrasism är ett projekt som TV4 drivit i 15 år i syfte att ta strid för principen om alla människor är lika mycket värda. Alla människors lika värde är dessutom den självklara grunden för allt arbete som Röda Korset utför. Med den gemensamma värdegrunden bestämde vi oss för att göra något tillsammans, och det gensvar vi fått från landets högstadieelever och deras lärare är fantastiskt. Dialog, diskussion och fria tankar är grunden för ett samhälle där alla får samma förutsättningar. Och att nu få dela alla dessa bilder och tankar om mångfald och fördomar med Kulturhusets besökare känns väldigt viktigt, säger TV4-Gruppens vd Casten Almqvist och Svenska Röda Korsets generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström.

De 25 vinnarbilderna sätts också, tillsammans med de texter som ungdomarna skrivit, samman till en unik fotobok. Boken delas ut till politiker och andra makthavare. Det första exemplaret får integrationsminister Erik Ullenhag ta emot när han tar emot vinnarna för ett möte den 7 juni.

- Från Kulturhusets sida är vi väldigt glada att få visa upp unga människors tankar kring mångfald och fördomar. Det här är viktiga frågor och jag hoppas att ungdomarnas bilder ska sätta igång tankar och processer hos våra besökare, säger Eric Sjöström, chef Kulturhuset.

Vernissage äger rum torsdagen den 7 juni klockan 17-19, på plan 3 i Kulturhuset. Osa till nollrasism@tv4.se senast den 6 juni om du vill komma.

Utställningen pågår fram till den 19 augusti, och besökarna kan också själva ta bilder på temat mångfald och fördomar och lägga upp dem på facebook.com/nollrasism. Där publiceras också fler bilder som skickats in till fototävlingen, och där finns också mer information om Nollrasismprojektet.

TV4-Gruppen har under många år aktivt arbetat med Nollrasism. Syftet är enkelt och tydligt: att kämpa för alla människors lika värde och bekämpa främlingsfientlighet och rasism. I år fyller Nollrasism 15 år, och årets satsning, som görs i samarbete med Röda Korset och Studio Jens Assur, är den mest omfattande hittills.

Senast uppdaterad: 2012-09-04