2012-07-16 | Programnytt

Premiär 13 augusti för nya kanalen TV4 Fakta XL

Nu är tidpunkten fastställd för premiären av TV4-Gruppens senaste kanaltillskott. Det blir den 13 augusti klockan 12.00 som TV4 Fakta XL ser dagens ljus för första gången. Sveriges tv-tittare får då en ny kanal med fokus på äventyr, teknik, historia och politik: - TV4 Fakta XL är ett efterfrågat och perfekt komplement till TV4 Fakta. Och jag kan utlova en både kraftfull och äventyrsrik tablå, säger Kajsa Stål, programchef för TV4 Fakta och TV4 Fakta XL.

Med beskrivningen "Världen, människan, tekniken" lanseras den nya kanalen som ett komplement till föregångaren TV4 Fakta. Produktionerna kommer vara mer karaktärsdrivna än i systerkanalen och presenteras av internationella starka personligheter och programledare.
Bland de välkända ansikten och varumärken som kommer att ses i TV4 Fakta XL kan nämnas den gamle Monty Python-medlemmen Michael Palin som fortsätter att utforska världen på sitt originella sätt, backpackerbibeln Lonely Planets unika reseprogram och det danska magasinet Korrespondenterna som blivit mycket uppmärksammat i hemlandet.

Starten av TV4 Fakta XL innebär att TV4 Fakta, som lanserades 2005 och i dag är en av landets 15 största kanaler, får en kompletterande kanal inom faktagenren. Men i och med att kanalerna skiljer sig åt innehållsmässigt breddas också tittarbasen. 
- TV4 Faktas XL:s program fokuserar på äventyr, teknik, historia och politik. TV4 Fakta är mer här och nu-berättelser från verkligheten om kriminalitet, mänskliga öden och medicin. Det har funnits en lucka i programutbudet som jag nu tycker att vi täcker upp med TV4 Fakta XL, säger Kajsa Stål.

Utbudet i den nya kanalen kommer huvudsakligen från Storbritannien, Kanada, Australien, Frankrike och Danmark. Svenskproducerade program och filmer står för cirka 10 procent av utbudet. Tablåerna finns tillgängliga från torsdag 19 juli på TV4:s presstjänst.

Alla produktioner som visas i TV4 fakta XL kommer även finnas tillgängligt på TV4 Play.

Senast uppdaterad: 2012-09-04