2012-05-28 | Programnytt

Så sänds fotbolls-EM i TV4 och TV4 Sport Xtra

Efter fyra års väntan är det dags igen. Den 8 juni börjar fotbolls-EM 2012. TV4:s kanaler sänder 18 av 31 matcher, med mer studiotid än någonsin. Förutom EM-studio på Norra Bantorget med Anna Brolin, Henrik Larsson, Caroline Seger och Bojan Djordjic, och magasin med Jesper Hussfelt, Marcus Birro och Johanna Garå, sänder TV4 live från ministudior på plats i Krakow och vid svenskhotellet i Ukraina.

Efter fyra års väntan är det dags för fotbolls-EM igen. Den här gången blir det mer närvaro och mer studiotid än någonsin. TV4 sänder 14 matcher och i nya kanalen TV4 Sport Xtra sänds fyra matcher, alla matcher sänds i HD. Bland annat sänds stormatchen Sverige - England, en av semifinalerna samt finalen i TV4. I TV4 Sport Xtra parallellsänds alla matcher och studiosändningar som visas i TV4, utan avbrott. Matcherna visas dessutom i TV4 Play Premium som nås via fotbollskanalen.se. Vilka två kvartsfinaler som sänds i TV4 väljs efter den sista gruppspelsmatchen som spelas mellan England och Ukraina den 19 juni. TV4 sänder två av de fyra kvartsfinalerna och väljer match först. Dessutom sänds finalen den 1 juli i 3D-format i TV4 Sport Xtra.

- TV4 mönstrar den starkaste laguppställningen någonsin och hoppas kunna bjuda tittarna på initierade och bra TV-sändningar. Det ska bli underbart att äntligen kicka igång det här mästerskapet och det ska bli extra kul att få sända ute bland publiken, säger Emir Osmanbegovic, fotbollschef på TV4.

Studio på Norra Bantorget
Studiosnacket som sänds från Norra Bantorget i Stockholm leds av Anna Brolin, som får sällskap av experterna Henrik Larsson, Caroline Seger och Bojan Djordjic. Henrik Larsson, med sex stora mästerskap, två Guldbollar och en Champions League-seger på meritlistan, gör efterlängtad debut som expert i tv. Debuterar gör även Caroline Seger, som var lagkapten för det svenska landslaget som tog brons i VM i Tyskland ifjol och har fyra stora mästerskap och Diamantbollen på sin meritlista. De kompletteras av åsiktsmaskinen Bojan Djordjic, ligavinnare i fyra olika europeiska länder och expert i tv sedan 2004.

Under studiosnacket liverapporterar två team, från ministudior på plats i Krakow och från svenskhotellet i Ukraina. I Krakow befinner sig Jonas Dahlquist och Stuart Baxter för att bevaka England extra noga. Från svenskhotellet rapporterar Patrick Ekwall och Olof Lundh för att ge en nära bevakning av det svenska landslaget.

Robert Perlskog och Jens Fjellström kommenterar matcherna i Ukraina, semifinalerna samt finalen. Niklas Jarelind och Anders Andersson kommenterar matcherna som spelas i Polen. Dessutom är Johan Kücükaslan Europareporter och besöker folkfesterna i de EM-aktuella länderna.

Magasin
Magasinet Late night EM bjuder på kända svenska fotbollsintresserade gäster och sänds vid de gånger som TV4 sänder matchen med start 20.45. Programledare för magasinet, som sammanlagt sänds vid tio tillfällen, är Jesper Hussfelt. Jesper backas upp av en expertpanel med Johanna Garå och Marcus Birro.

Full rapportering på fotbollskanalen.se - och EM:s samtliga matcher sänds i appar
Samtliga matcher från EM, alla SVT:s, TV4:s och TV4 Sport Xtra:s matcher sänds exklusivt i Fotbollskanalens app och TV4 Plays appar för mobil och surfplatta. Under EM sänds Ekwall vs. Lundh on tour med direktrapportering från EM:s innersta på fotbollskanalen.se, där man även kan ta del av de senaste nyheterna, målklipp, statistik, extramaterial och livematcher.

TV4:s EM-trupp:
Anna Brolin - programledare
Henrik Larsson - expert
Caroline Seger - expert
Bojan Djordjic - expert
Robert Perlskog - kommentator
Jens Fjellström - expertkommentator
Niklas Jarelind - kommentator
Anders Andersson - expertkommentator

Ministudio i Kiev:
Patrick Ekwall
Olof Lundh

Ministudio i Krakow:
Jonas Dahlquist
Stuart Baxter

Magasin:
Jesper Hussfelt
Johanna Garå
Marcus Birro

Senast uppdaterad: 2012-09-04