2012-02-08 | Företagsnytt

Svenska Röda Korset, TV4-Gruppen och Jens Assur i unikt fotoprojekt mot rasism

TV4:s Nollrasismsatsning fyller 15 år - och blir i år mer omfattande än någonsin tidigare. Genom ett samarbete med Svenska Röda Korset, och med Jens Assur som inspiratör och fotografisk vägledare, bjuds landets samtliga åttondeklassare in till en fototävling som ska resultera i en unik fotobok. Boken sätts sedan i händerna på politiker och andra makthavare. Dessutom genomförs en skolturné runtom i landet på temat mångfald och fördomar.

Vad betyder mångfald för dig? Vad ser och hör du för fördomar omkring dig? Vad kan du göra för att bryta dessa fördomar? Det är frågor som alla landets åttondeklassare får ta ställning till i ett unikt fotoprojekt på temat Nollrasism, ett projekt som Röda Korset och TV4 samarbetar om.

- Röda Korset och TV4 har en vision om ett Sverige utan rasism. Vi tror på ett Sverige där människor med olika uppfattningar, livstolkningar och livsstilar kan leva sida vid sida utan diskriminering och förtryck. Vi tror att vägen dit går via att prata om orsaken till varför rasism existerar. Just därför har vi valt att samarbeta i det här unika samhällsprojektet, säger Svenska Röda Korsets generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström och TV4-Gruppens vd Casten Almqvist.

TV4-Gruppen har under många år arbetat med Nollrasismprojektet. Syftet är enkelt och tydligt: Att kämpa för alla människors lika värde och bekämpa främlingsfientlighet och rasism. I år fyller Nollrasismprojektet 15 år, och årets satsning blir den mest omfattande hittills.

Med stöd av Jens Assur, en av landets absolut främsta fotografer, har Röda Korset och TV4 bjudit in alla Sveriges åttondeklassare att delta i en fototävling om hur de ser på mångfald och fördomar. Med ungdomarnas bilder skapas en unik fotobok på temat Att bryta fördomar. Ungdomarnas egna fotografiska tolkningar varvas med texter och intervjuer. Boken sätts sedan i händerna på politiker och andra makthavare så att de får lite välbehövlig inspiration och förslag på lösningar till några av de största problemen i dagens samhälle.

Under februari genomförs Nollrasisms skolturné. Röda Korsets Ungdomsförbund besöker tillsammans med Jens Assur och debattören och föreläsaren Leo Razzak, en mängd skolor runtom i landet för att prata om fördomar, mångfald och rasism. Men också hur man med hjälp av bilder kan förmedla känslor och budskap som motverkar de negativa krafterna. Dessutom involveras eleverna i en diskussion där de får ta ställning till olika scenarier och dilemman på temat rasism och fördomar.

- För mig är ett mångkulturellt, mångetniskt, mångsocialt och mångsexuellt samhälle en självklarhet. Få saker gör mig så upprörd som främlingsfientlighet och rasism. Därför känns det självklart att bidra i kampen mot detta. Med tanke på det som sker runt i kring oss, både utanför landets gränser men även i vår närmiljö, känns de här frågorna tyvärr, alltid aktuella, säger Jens Assur.

Kopplat till skolturnén, fototävlingen och fotoboken finns en kampanjsida på nätet, bland annat med inspiration och lärarhandledning. Till projektet kopplas även en resande fotoutställning samt aktiviteter under Almedalsveckan.

Skolturnén, som fått mycket positiv respons från både elever och skolrepresentanter, besöker följande orter: Göteborg (10 feb), Kristinehamn (14 feb), Molkom (14 feb), Sjöbo (15 feb), Trelleborg (16 feb), Bjärred (16 feb), Helsingborg (17 feb), Ängelholm (17 feb), Örnsköldsvik (21 feb) och Stockholm (23 och 24 feb).

För mer information om tävlingen, fotoboken och skolturnén, besök: tv4.se/nollrasism, eller kontakta någon av nedanstående personer.

Senast uppdaterad: 2012-09-04