2012-06-20 | Programnytt

TV4 och TV4 News storsatsar under Almedalsveckan

Livesändningar mellan klockan 07 och 20. Direktsända partiledarintervjuer i både Nyhetsmorgon och TV4 News. Tal, presskonferenser och debatter. TV4-Gruppen och Nyhetsbolaget satsar mer än någonsin på att bevaka årets Almedalsvecka - och TV4 News visas fritt både i TV4 Play och i marknätet.

- TV4 och TV4 News ger i år tv-tittarna större möjlighet än någonsin att följa den politiska debatten i Almedalen, som har vuxit till en spännande spelplats för politiken. Det känns viktigt att kunna ge tv-tittarna en bred bevakning av frågor som berör dem på olika sätt, och flera av våra tyngsta nyhetsankare och politiska reportrar finns på plats för att bevaka allt som händer, säger Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle TV4.

Nyhetsmorgon och TV4 News direktsänder stora delar av programmen från Almedalen. Nyhetsmorgon sänder mellan 07 och 10 och från 10 till 20 är det TV4 News som rapporterar om allt som sker. Partiledarintervjuer görs i både Nyhetsmorgon och TV4 News, och i TV4 News blir det också ett nytt ungdomsmagasin, samt partiledartal och presskonferenser.

- Tack vare TV4 News kan vi inte bara sända mer från Almedalen, utan också rapportera kontinuerligt och sända live när som helst. Nytt för i år är att vi dessutom lägger särskilt fokus på frågor som rör ungdomar. Vi kommer också på olika sätt göra djupdykningar i det som pratas om i sociala medier. Och för den som vill följa politiken från hängmattan går det också bra. TV4 News sänds fritt i TV4 Play under hela Almedalenveckan, säger Mattias Hägerlund, projektledare Almedalen för Nyhetsbolaget och TV4.

Utöver en omfattande bevakning av Almedalen arrangerar TV4 på onsdagen dessutom en Nollrasism-utställning, där landets högstadieelever engagerats i kampen mot fördomar. Och bjuder på matlagning av högsta klass när Mitt kök - Sverigeresan dukar upp sitt mobila restaurangkök i Botaniska Trädgården.

Det är inte bara i TV4 Play som TV4 News visas fritt - både på nätet, i mobilen och på surfplattor - under Almedalsveckan. Den 1 juli är det också premiär för TV4 News i det digitala marknätet, där kanalen nyss fått sändningstillstånd. Även här kommer TV4 News att tills vidare visas fritt.

För mer detaljerad information om programsatsningar, programledare, reportrar och övriga TV4-arrangemang under Almedalsveckan, se nedan.


---------------------------------

Livesändningar mellan 07 och 20 i TV4 och TV4 News

TV4 och TV4 News gör den största satsningen hittills på att täcka allt som händer under årets Almedalsvecka. Både Nyhetsmorgon och TV4 News direktsänder stora delar av programmen från en specialbyggd studio i Almedalen, och TV4Nyheterna rapporterar dagligen om det som sker och de politiska utspelen.

Mellan klockan 07 och 10 sänder Nyhetsmorgon, och det är Anders Kraft och Jenny Strömstedt som turas om att leda sändningarna från Almedalen. Vid 10 tar TV4 News över och sänder ända fram till klockan 20 på kvällen, under ledning av Peter Lindgren och Anna Herdenstam. På plats för att bevaka, rapportera och analysera det som sker finns också TV4:s politiska reportrar Helena Gissén, Ulf Kristoffersson, Anders Pihlblad, Ann Tiberg, Anders Palmgren och Jens B Nordström.

Samtliga partiledare gästar under veckan både Nyhetsmorgon och TV4 News: söndag - Jimmie Åkesson (SD), måndag - Åsa Romson (MP), tisdag - Fredrik Reinfeldt (M), onsdag - Jonas Sjösdedt (V), torsdag - Jan Björklund (FP), fredag - Annie Lööf (C), lördag - Stefan Löfven (S), söndag - Göran Hägglund (KD). Fasta tider för partiledarintervjuerna i Nyhetsmorgon är kockan 7.45 på vardagarna och 9.15 på helgerna.


Storsatsning i TV4 News

Utöver TV4 News omfattande dagliga nyhetsbevakning intervjuas under veckan också partiledarna i kanalen. Därutöver direktsänder TV4 News alla partiledartal, samt bevakar presskonferenser, debatter och det bästa från de över 1 700 programpunkter som äger rum under veckan.

I TV4 News sänds också det direktsända politiska ungdomsmagasinet Ung 2012, under ledning av Cissi Wallin, måndag-fredag, klockan 16.00. I programmet debatterar och diskuterar unga politiker, som ordförandena för ungdomsförbunden, aktuella frågor om exempelvis ungdomsarbetslöshet, klimatpåverkan och främlingsfientlighet. Dessutom blir det analyser och betraktelser om de hetaste snackisarna i Almedalen.


Nollrasismutställning med debatt och musik

En annan viktig del i årets Almedalssatsning är Nollrasism, ett projekt som TV4-Gruppen i år genomför för 15:e året i rad. I år har projektet skett i samarbete med Röda Korset och Studio Jens Assur och tillsammans har dessa genomförs en skolturné runtom i landet på temat mångfald och fördomar. I samband med det har landets högstadieklasser bjudits in till en fototävling, som nu resulterat i en fotoutställning på Kulturhuset i Stockholm, och en unik fotobok. Boken sätts under Almedalsveckan i händerna på politiker och andra makthavare.

Onsdagen den 4 juli klockan 16-18 blir det mingel, debatt och fotoutställning med vinnarbilderna från Nollrasisms fototävling, där besökarna kan ta del av ungdomars tankar om mångfald och fördomar. TV4:s Anders Kraft är moderator och bland gästerna och deltagarna finns musikgruppen Panetoz, Röda Korsets generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström, Leo Razzak, Jens Assur och några av vinnarna i fototävlingen. Nollrasism kommer också att uppmärksammas i Nyhetsmorgon och TV4 News under veckan.


Mat, dryck och tv-program när Mitt köks Sverigeresan besöker Visby

Precis som förra året beger sig TV4-Gruppens turnerande matsatsning Mitt kök - Sverigeresan, under ledning av svenske stjärnkocken Tommy Myllymäki och vinkännaren Jens Dolk, till Gotland och Almedalen. Under onsdag-lördag dukar de i Botaniska Trädgården upp en exklusiv meny med de gotländska smakerna, bjuder på matmarknad och mycket mer. Dessutom bjuder de tv-tittarna på gotländsk matlagning och matkultur i Nyhetsmorgon.


--
TV4-Gruppen har levererat engagerande nyheter, storslagen underhållning med bredd och kvalitet, direktsänd sport och högklassigt drama till svenska folket i över två årtionden. TV4-Gruppen består, utöver huvudkanalen TV4, av mer än 40 tv-kanaler i hela Norden, inom både fri-tv, mini-pay- och premiumområdet, där Canal+ är Nordens ledande betal-tv-operatör. TV4-Gruppen har också 25 lokal-tv-stationer och en mängd andra tjänster på nätet, i mobilen och on demand, bland annat TV4 Play, som samlar rörligt material från TV4-Gruppens kanaler. För mer information, se tv4gruppen.se.

TV4 News är landets enda dygnet runt-sända nyhetskanal. TV4 News finns tillgänglig hos Canal Digital, Com Hem, Bredbandsbolaget, Sappa, Tele 2 och 3, och från och med 1 juli också i det digitala marknätet. TV4 News finns också tillgängligt på nätet och mobilt via TV4 Play. Kanalen ägs och drivs av Nyhetsbolaget Sverige.

Senast uppdaterad: 2012-09-04