2012-09-03 | Programnytt

TV4 uppmärksammar barnen som flyr från Syrien

Närmare en kvarts miljon människor har flytt från Syrien under det pågående upproret mot regimen. Mer än hälften av dem är barn. TV4 intensifierar nu bevakningen för att ytterligare lyfta fram offren för våldet och uppmärksamma de hjälpinsatser som just nu sker under mycket svåra förhållanden.


Kriget i Syrien har drivit ett stort antal människor på flykt, och många av dem finns nu i flyktingläger i Libanon, Jordanien, Irak och Turkiet. TV4:s nyhetsankare Anders Kraft befinner sig i Bekaadalen tillsammans med fotografen Staffan Ahlström i Rädda Barnens flykting- och uppsamlingsläger i Libanon vid gränsen mot Syrien. 

- Det här är människor som flytt med bara de kläder de hade på kroppen och tunna eller inga skor alls. Här finns ett jättelikt behov av hjälp, säger Anders Kraft.

Utrikesreportern Bertil Karlefors och fotografen Jacek Machula kommer att rapportera inifrån Syrien och skildra det brutala våld som drabbar befolkningen i striderna mellan oppositionen och regimens styrkor.

TV4 sänder både reportage och live i flera kanaler: Kvällsnyheterna, Nyhetsmorgon och i TV4 News. På tv4.se finns ytterligare inslag och fördjupande fakta om Syrien.

Rädda Barnen intensifierar även sin insamling för Syriens barn på flykt:

- Antalet flyende barn ökar hela tiden, nu över hundratusen barn, och vi oroar oss för vintern. Redan i oktober kommer det vara nollgradigt i flera av flyktinglägren, säger Mari Mörth, humanitär chef hos Rädda Barnen.

- Vi har behov av allt från tält, filtar, kokredskap och inte minst mediciner. Barnen måste kunna hållas varma och friska och få tillgång till skola för att kunna bearbeta sina upplevelser av konflikten, avslutar Mari.

Mer om Rädda Barnens arbete och insamling finns att läsa på: www.räddabarnen.se

Fakta och kontaktuppgifter till andra hjälporganisationer hittar du på Frivilligorganisationernas insamlingsråds hemsida: www.frii.se

Senast uppdaterad: 2012-09-04