2012-04-18 | Programnytt

Uppfinnarna söker snilleblixtar och innovatörer

I den svenska myllan finns geniala idéer som ännu inte sett dagens ljus. Därför söker nu TV4 efter Sveriges bästa nya uppfinning i programmet Uppfinnarna. I vår besöker programledaren Martin Timell tre svenska städer under en castingturné tillsammans med en expertjury. Första stoppet blir Umeå, lördagen den 12 maj, följt av Jönköping och Stockholm. Uppfinnarna har premiär hösten 2012 i TV4.

Det kryllar av innovation runt om i landet. Men även om Sverige är världsledande i antalet sökta patent är det inte lika många som får ut sina idéer på marknaden. Därför söker nu TV4 efter Sveriges bästa nya uppfinning i tävlingsprogrammet Uppfinnarna. Alla med förhoppning om att utveckla sin idé eller uppfinning får plats.

Den som leder Uppfinnarna är ett av TV4:s mest kända namn, Martin Timell.

- Jag är i fullkomlig extas över det här programmet. Genom åren har jag säkert fått hundratals uppfinningar och idéer skickade till mig, så jag vet att det finns en enorm innovationskraft i Sverige. Nu vill jag se alla dessa snilleblixtar och uppfinnartyper från hela landet presentera sin idé för vår kompetenta expertjury, säger Martin Timell.

I vår åker Uppfinnarna på castingturné i tre svenska städer. Under turnén kommer en jury bestående av experter inom innovation, design och utveckling att bedöma och avgöra vilka idéer som är tillräckligt bra för att ta sig vidare i tävlingen.

Det finns inga krav på att idén har förverkligats, testats eller undersökts innan man söker till programmet och vare sig det rör sig om en rymdraket eller ett dörrstopp är allt och alla oavsett ålder välkomna. I finalen koras till slut en vinnare som dessutom vinner möjligheten att få ut sin produkt på marknaden.

- Vår övertygelse är att den här nya programsatsningen kommer att bli både underhållande och engagerande tv samtidigt som den sätter fokus på en viktig samhällsfråga - behovet av nya och kreativa uppfinningar och innovationer i Sverige, säger Fredrik Arefalk, programchef TV4.

Castingturnén besöker under våren dessa tre städer:

Umeå, lördag 12 maj.
Jönköping, lördag 19 maj.
Stockholm, lördag 26 maj.

Mer information om juryn samt platser och tider i de respektive städerna presenteras inom kort.

Anmälningar tas redan nu emot på tv4.se.

Uppfinnarna produceras i åtta avsnitt och sänds i TV4 hösten 2012.

Senast uppdaterad: 2012-09-04