2013-12-02 | Programnytt

Kalla Fakta Special om #skolsnusk sänds direkt från Norrköping

På torsdag den 5:e december sänds Kalla Fakta Special #skolsnusk från Hagagymnasiet i Norrköping. Tillsammans med Marcus Noterius och Lena Sundström kommer elever och inbjudna gäster att diskutera skolmiljön i finalen för TV4 Nyheterna och Kalla Faktas granskning av den svenska skolmiljön. Under hösten har hundratals elever hört av sig med tips och material vilket har lett till flera lokala granskningar och redan nu initiativ till förbättringar i skolorna.

Det är tydligt att Kalla Faktas granskning har varit nödvändig då redaktionen fått in hundratals tips och bilder på dåligt städade lokaler, snuskiga toaletter och igentäppta ventilationsrör. Men det har också kommit in goda exempel på skolor där man verkligen har prioriterat skolmiljön.  

– Norrköping har utmärkt sig som en kommun som faktiskt tar det här med den fysiska skolmiljön på allvar. De har bland annat genomfört en toalettkommission efter larm om att toaletterna var snuskiga. Efter toalettkommissionen kan man nu stoltsera med fina, inbjudande toaletter på flera av kommunens skolor, säger Kalla Faktas reporter Marcus Noterius.

I flera kommuner har granskningen lett till att frågan har lyfts upp på den politiska agendan. Ett exempel är när Marcus Noterius besökte Murgårdsskolan i Sandviken tidigare i höstas. Där berättade elever och lärare om den dåliga luften och ventilationen på skolan. Något som fick till följd av att eleverna kände ständig trötthet och huvudvärk. Efter reportagen i TV4 beslutade Sandvikens kommunledning att ta krafttag för att förbättra skolmiljön och gör nu en mångmiljon-satsning på att förbättra skolmiljön.

- En stor del av poängen med denna granskning är att visa att vi faktiskt lyssnar på de unga. Unga idag har väldigt tydliga tankar och åsikter om sin skolmiljö. Det är viktigt att visa att någon lyssnar och att deras röster faktiskt kan göra en skillnad, säger
Lena Sundström.

Kalla Fakta Special #skolsnusk sänds torsdagen den 5:e december klockan 21.00 i TV4.

Senast uppdaterad: 2013-12-02