2013-09-20 | Programnytt

Passionerade inredningsamatörer tävlar om att skapa sina drömmars hus

I höst får fyra par chansen att skapa ett boende de alltid har drömt om och att vinna en halv miljon kronor. I TV4:s nya inredningstävling Drömkåken får deltagarna varsitt identiskt husskal och uppgiften att inreda det snyggaste, bästa och härligaste huset på bara tio veckor.

Paren tävlar mot varandra och alla har de exakt samma budget. Uppgiften är att färdigställa och designa hela huset, rum för rum. Under tio veckor följer programmet deras med- och motgångar när de tomma husen ska förvandlas till fyra väldesignade hem.

Stora visioner står mot budgetbegränsningar, tidspress och deras egna hantverkskunskaper. Vägen från tomma skal av trä och betong, utan rinnande vatten eller värme till inbjudande och ombonade bostäder kantas av hopp och förtvivlan, skratt och tårar men framförallt av stenhårt arbete och viljan att vinna.

- Vi har tidigare framgångsrikt tävlat i matlagning, bakning och sång – och nu har turen kommit till inredning. Vi skall kora Sveriges bästa amatörinredarpar. Paren sliter hårt för att förverkliga sina drömhus och vi hoppas att tittarna kommer att heja på dem från tv- sofforna och glädjas med dem i deras framgångar för att slutligen vara med att kora vinnaren i den direktsända finalen, säger Matilda Snöwall, genrechef för reality och lifestyle.

Resultaten kommer att värderas av programmets expertjury och tv-tittarna i den direktsända finalen där vinnarparet koras.

I Drömkåkens första avsnitt tävlar sex par om att bli en av de fyra som går vidare i tävlingen. Uppgiften består i att inreda en personlig friggebod på 24 timmar. Juryn avgör sedan vilka av de fyra paren som lyckats bäst i sitt genomförande.

De deltagande paren är:

Carina Bosch, 37, och Brian Bosch, 42, Sälen.
Inredningsstil: Personlig, internationell med inslag från Sydafrika.

Åsa Copparstad, 37, och Emme Copparstad, 37, Solna.
Inredningsstil: Konstnärlig, naturnära, blandar gärna modernt och gammalt.

Linda Kjellqvist, 27, och Oscar Blenner, 33, Göteborg.
Inredningsstil: Avskalat och stilrent med inslag av en och annan kristallkrona.

Susanna Trollske, 40, och Rickard Trollske, 43, Kungsör.
Inredningsstil: Överdådig och lyxig Hollywoodstil.

Rebecca Waernberg, 24, och Gabriel Waernberg, 32, Göteborg.
Inredningsstil: Kitschig, kontrastrik och avslappnad.

Sofia Wiberg, 44, och Jonny Wiberg, 45, Västervik.
Inredningsstil: Färgstarkt och bohemiskt med små inslag av Japan.

En av våra mest folkkära programledare, Agneta Sjödin, leder Drömkåken. Hon har tidigare jobbat med program som Fångarna på fortet, Gladiatorerna, Spårlöst och Agnetas Nyårskarameller.

Juryn består av:

Bitte Granlund, 58, inredningsarkitekt, som har inrett hem åt ett flertal celebriteter. Hennes inredningsbutik Geco ligger även bakom stora delar av Haga slotts inredning.
Anders Wilhelmsson, 58, arkitekturprofessor vid KTH, med stort engagemang i hållbarhetsfrågor. År 2000 tilldelades han "The Swedish Architecture and Design Award". Anders har också skapat sig ett namn i Italien där han arbetat och deltagit ibland annat Arkitekturbiennalen i Venedig.
André Schievnik, 48, inredare och stylist, han har arbetat med prestigefyllda uppdrag för stora modemagasin så som Elle interiör, Sköna hem och Residence. André har även inrett flera kändishem samt Globens VIP-loger och ett flertal restauranger.

Tävlingsregler:
• Duktiga amatördesigners får chansen att förverkliga sina innersta design- och inredningsdrömmar genom att färdigställa var sitt identiskt hus helt från grunden. De får tio veckor på sig att förvandla ett tomt skal till färdigbyggt hus.
• Varje par har en fast budget att fördela fritt. Det gäller att vara taktisk och komma på smarta lösningar, för att få pengarna att räcka hela vägen.
• Paren färdigställer ett nytt rum varje vecka som sedan bedöms av juryn. Det bäst utförda rummet ger det vinnande paret 25 000kronor extra i byggkassan. Det par som får veckans sämsta omdöme förlorar 25 000kronor från sin budget.
• Efter tio veckor avgörs allt. I den direktsända finalen får tittarna rösta på vilket par som har skapat det bästa huset och tillsammans med juryn avgöra vem av dem som vinner tävlingen och blir en halv miljon kronor rikare.

Drömkåken (The Block) är ett australiensiskt format som lockat storpublik i flera länder världen över.

Följ Drömkåken i sociala medier:
facebook.com/DromkakenTV4
#drömkåken

Premiär måndag 23 september klockan 20.00 i TV4.

Senast uppdaterad: 2013-09-20