2013-08-29 | Programnytt

TV4 och SVT i nytt samarbete kring tillgänglighetstjänster

 

Med start i morgon lanserar TV4 och SVT gemensamma symboler för sina tillgänglighetstjänster för ljud, bild och text.  Vid årsskiftet går kanalerna också över till en och samma text-tv-sida för textning, sidan 199.

 

 

TV4 och SVT gör gemensam sak kring sina tillgänglighetstjänster, och lanserar från och med i morgon, den 30 augusti, gemensamma symboler för sina tjänster textning, teckenspråkstolkning, uppläst text och syntolkning. Symbolerna kommer att användas både i tv-rutan, tablåerna och på webben.

Kanalerna kommer också att göra det enklare att välja till svensk textning via text-tv. Olika kanaler har i dag textning på olika text-tv-sidor. Efter årsskiftet kommer TV4- och SVT-tittarna att kunna få programmen textade via text-tv-sidan 199 oavsett kanal.

- Vi vill att det ska bli enklare för publiken att hitta våra tillgänglighetstjänster. Det gynnar publiken att vi nu tillsammans med TV4 utformat gemensamma symboler som fler kanaler gärna också får använda, säger SVT:s vd Eva Hamilton.

- När vi började med TV4-tolken för 1,5 år sedan var målet att öka tillgängligheten för syn- och hörselskadade - utan dyra hjälpmedel eller på andra sändningstider.  Att det här arbetet nu sprider sig över kanalgränserna är ytterligare ett steg i rätt riktning, säger TV4-Gruppens kommunikationsdirektör Åsa Jamal.

TV4 har en stor bredd av syn- och teckenspråkstolkade program, där Idol, Maria Wern, Sveriges mästerkock, Gladiatorerna, Kalla fakta och Äntligen hemma bara är några av titlarna. TV4-tolken, där många av TV4:s egenproducerade primetime-program teckenspråkstolkas lanserades under vintern/våren 2012. Alla förinspelade program textas på text-tv-sidan 890, och dessutom livetextas 19- och 22-nyheterna måndag-fredag, samt höstens direktsända Idolsändningar. TV4 tilldelades under 2012 Unga Synskadades utmärkelse Ögonstenen för sitt arbete med att tillgängliggöra sändningar för tv-tittare med nedsatt syn eller hörsel. TV4-tolken finns på www.tv4.se/tv4tolken.

--
TV4-Gruppen har levererat engagerande nyheter, storslagen underhållning med bredd och kvalitet, direktsänd sport och högklassigt drama till svenska folket i mer än två årtionden. TV4-Gruppen består, utöver huvudkanalen TV4, av över 40 tv-kanaler i hela Norden, inom både fri-tv, mini-pay- och premiumområdet, där C More är Nordens ledande betal-tv-operatör. TV4 sänder också nyheter från 25 lokal-tv-stationer och en mängd andra tjänster på nätet, i mobilen och on demand, bland annat TV4 Play, som samlar rörligt material från TV4-Gruppens kanaler. För mer information, se tv4gruppen.se.

 

Senast uppdaterad: 2013-08-29