2013-07-01 | Programnytt

TV4:s Mitt kök Sverigeresan kommer till Östersund

Mitt kök Sverigeresan besöker Östersund onsdagen den 3 juli till lördagen den 6 juli. I Nyhetsmorgon får tittarna se när tv-teamet hälsar på hemma hos Fia Gulliksson som startat den första "hemma-hos-restaurangen" i Östersund och på gårdsmejeriet Oviken ost marineras det lammkött. I Badhusparken i Östersund slår Mitt kök Sverigeresan upp sin mobila matbar, dit alla är välkomna för att njuta av god mat och dryck. 

- Det känns härligt att återigen få besöka Östersund, att det är tredje gången är ingen slump. Östersund har kommit långt med sitt mathantverk och det är precis det som Sverigeresan handlar om, närproducerat lokalt. Jämtlänningarna är stolta över det svenska och det måste även resten av Sverige lära sig att bli. Att slå upp vår mobila matbar på en pråm i Storsjön ska bli väldigt kul, säger Jens Dolk.

Först ut på onsdagen är ett besök hos Fia Gulliksson som startat den första ”hemma-hos-restaurangen” i Östersund. Från Secret supper clubs i New York hämtade Fia inspiration och i dag kan turister boka in sig hos 12 olika familjer när de besöker Östersund. Även Helena Appelqvist som kom trea i Sveriges mästerkock och som är en av dem som man idag kan boka bord hos finns på plats. Det lagas jämtländska tapas och kastrullrökt röding med en smarrig och busenkel hjortronsås till. Dessutom visar Fia hur man gör den populära desserten sötost.

Hos Oviken ost, som tillverkar både ricotta och halloumi och föder upp lamm, stannar Lisa Lemke till på torsdagen. Hon lär tittarna att marinera lammkött och göra lamm-quesadillas och till dessert blir det smörstekt halloumi med ugnsbakade rabarber i smör toppad med nyslungad honung.

Fredagen tillbringas på äventyrsparadiset Kall i Åre. Tommy Myllymäki lär oss smaksätta med olika träslag beroende på vad som grillas. Tommy grillar ren och glaserar grönsaker i messmör. Jens Dolk tipsar om blåbär som vin och till dessert blir det en jämtländsk zabaione med rårörda hjortron.

I hjärtat av Östersund rundar Mitt kök Sverigeresan av veckan, platsen är Badhusparken. Jens Dolk visar hur man brygger sitt eget öl på sex veckor. Tommy Myllymäki berättar hur en smörgåstårta ska se ut 2013 och smörgåstårtans uppfinnare Gunnar Sjödahl kontrar med den klassiska smörgåstårtan från 1960-talet. Det blir också garneringstips.

Äntligen är Mitt kök Sverigeresan ute på resa i landet igen. Den gastronomiska färden börjar i slutet av juni och tittarna får under fem veckor inspirerande matlagningstips varje onsdag till lördag i Nyhetsmorgon. I år leder Maria Forsblom resan där stjärnkocksteamet Lisa Lemke och Tommy Myllymäki turas om att laga mat och dryckesexperten Jens Dolk bjuder på sina bästa tips.

Mitt kök Sverigeresan är också ett kringresande matevent. På varje ort slår Jens, Tommy, Lisa och deras team upp portarna till den mobila matbaren. Där tillagar de varje onsdag-lördag en spännande meny. I år kan gästerna se fram emot en härlig kombination av alla de lokala delikatesser och råvaror som Mitt kök Sverigeresan hittat under sina tidigare besök över hela vårt land. I Badhusparken i Östersund slår Mitt kök Sverigeresan upp sin mobila matbar från onsdag till lördag. För att boka bord i restaurangen, ring: 0706-52 32 66 eller mejla boka@mittkok.se.

Här är Sverigeresans turnéstopp:

 v. 26, 28-30 juni Stockholm, Blasieholmen i samband med ÅF Offshore Race

v. 27, 3-6 juli, Östersund, Badhusparken.

v. 28, 10-13 juli, Göteborg, Bältesspännarparken.

v. 29, 17-20 juli, Falkenberg, Skrea strand.

v. 30, 24-27 juli, Helsingborg, Henry Dunkers plats.

Mitt kök är ett koncept som TV4-Gruppen har utvecklat i samarbete med VisitSweden. Syftet är att, tillsammans med utvalda samarbetspartners, lyfta fram och tillgängliggöra svenska smaker och produkter. Mitt kök baseras på att svenska smaker har kraft att inspirera, få människor att äta med hjärnan och värdesätta kvalitet. Konceptet arbetar med ett och samma varumärke på alla kommunikationsplattformar. Tv-tittare, tidningsläsare, konsumenter ute i handeln och inte minst evenemangs- och mässbesökare möts av ett innehåll och en identitet - Mitt kök. Dessutom fortsätter i år Sverigeresan Mitt kök, tillsammans med VisitSweden, ut i världen med ett första stopp i London i höst.

Bland Mitt köks samarbetspartners finns Expressen, VisitSweden, Lithells, Wernerssons ost, Bosch och PS Communication.

Senast uppdaterad: 2013-07-01