2014-07-03 | Programnytt

De gör upp om Grillmästartiteln 2014

Nu är det klart vilka som kämpar om titeln årets Grillmästare 2014.  Säsongens åtta tävlande är grillfantaster från hela landet som efter hård gallring imponerat så mycket på juryn att de tagit sig hela vägen till final. Programmet sänds onsdagar i TV4 klockan 20.00 och leds av kockarna Christian Hellberg och Karin Andersson.

Grillning hör den svenska sommaren till och nu är tiden inne för Sveriges vassaste grillentusiaster att tävla i Grillmästarna, sommarens hetaste tävlingsprogram. Efter 37 kvalomgångar runtom hela Sverige gick åttio av landets bästa grillare vidare till semifinal. I går kväll avgjordes vilka åtta finalister som nu ska göra upp om vem som blir årets Grillmästare 2014. 

Under sammanlagt sex onsdagar kommer deltagarna, under ledning av juryn Christian Hellberg och Karin Andersson, få chansen att briljera i olika glödheta utmaningar. 

- Vi har höjt nivån rejält på alla utmaningar i år, så det har varit tufft för deltagarna. Men de har verkligen kämpat och visat otrolig skicklighet vid grillen och det har varit ett rent nöje att få följa dem i tävlingen, säger Christian.

Vinnaren kammar förutom den stora äran att kalla sig Sveriges Grillmästare 2014 även hem 100 000 kronor och får chansen att resa till Alabama, USA, för att träffa för den flerfaldiga världsmästaren i barbeque, Chris Lilly.

- Jag är grymt imponerad av deras passion och talang för grillning, man får ju komma ihåg att de inte är utbildade kockar. Trots det har de visat prov på stor kreativitet och förmåga att leverera under press, säger Karin.

Årets tävlingsgrillare är:

Thomas Lund, 56 år, låssmed, Drottningholm. Låssmeden Thomas är en inbiten entusiast som gärna har grillen tänd alla dagar i veckan. Allra helst tillagar han hela djur och låter råvaran stå i centrum.
- När jag grillar kör jag hundra procent, inga halvmessyrer. Nu är det tävling! säger Thomas.

Jennie Forsén, 42 år, entreprenör, Tullinge. Med stor passion för att grilla experimenterar Jennie gärna med olika smaker hemma i trädgården. Jennies man håller sig ofta en bit bort när hon är igång.
- Min man vet bättre än att störa mig när jag grillar haha… när det gäller det så är det jag som bestämmer, säger Jennie.

Christoffer Öhrvall, 31 år, pastor, Sollentuna. Christoffer är den entusiastiska pastorn som inte bara tycker det är gott att grilla utan som anser att gemenskapen när man grillar är något av det bästa.
- Jag är en riktig tävlingsmänniska så nu när vi går in i studion blir det verkligen på riktigt. Jag vill ju vinna! säger Christoffer.

Annabell Nilsson, 49 år, administratör, Linköping. Annabell grillar ofta och gärna och tycker kreativitet är viktigt när det kommer till att skapa den perfekta rätten.
- Inget är för konstigt att lägga på glöden! Det är bara att testa, säger Annabell.

Dion Monazah, 33 år, IT-konsult, Uppsala. Dion tycker att grillning gör livet lite roligare och tycker om att bjuda sin familj på mat så ofta han kan. Han tar sin medverkan i programmet på största allvar.
- Jag sa upp mig från mitt jobb för att vara med i Grillmästarna så jag hoppas verkligen jag vinner! säger Dion.

Johan Drevhage, 44 år, säljare, Mölnlycke. Johan är en multigrillare som gärna tillagar allt från havskräftor till en hel ko.
- Att grilla är mer än livsstil än något annat. Jag tycker att det är så förbannat roligt, helt enkelt, säger Johan.  

Robin Bergström, 25 år, säljare, Helsingborg. Robin har alltid haft ett intresse för mat, och därifrån kommer även intresset för att grilla.
- Det är roligt med just den här typen av matlagning för det finns så många olika sätt att variera sig. Jag är sjukt laddad för ge allt i tävlingen, säger Robin.

Michael Karlsson, 51 år, konstnär, Strömstad. Som konstnär skapar han vanligtvis annan typ av konst, men Michael tycker ändå att det är viktigt att presentera sin grillrätt med viss estetik och finess.
- Det är ju i grund och botten också ett konstverk, det får man inte glömma, säger Michael.

Grillmästarna sänds i sex avsnitt på onsdagar 20.00 i TV4. Andra avsnittet sänds den 9 juli.
Bilder på deltagare och jury finns på TV4:s presstjänst.  

Senast uppdaterad: 2014-07-03