2014-08-22 | Programnytt

Svenskarna vill helst baka med kronprinsessan Victoria

Bakintresset i Sverige håller i sig. I en nyligen genomförd undersökning* svarar över hälften att de skulle vilja baka ännu mer. År 2014 bakar man främst för att det är kul, vilket tyder på att bakning numera är mer ett intresse än något man gör av ekonomiska skäl. Men vissa bakverk är mer populära än andra att baka. Och vissa personer är mer populära att få blanda deg och smet med, om man får önska.

Sjuans succéprogram Hela Sverige bakar och dess framgångar är ett tecken, av många, på att svenskarnas bakintresse är stort och ingen övergående trend. I samband med att den tredje säsongen av Sveriges största tävling för hemmabagare drar igång har kanalen genomfört en undersökning kring svenskarnas intresse för att baka och trender inom bakning i stort.

På frågan om hur ofta man bakar surdegsbröd svarar hela 78% att det är väldigt sällan medan 9% svarar att de väldigt ofta bakar matbröd. På andra plats på topplistan över vad man bakar ofta kommer klassikern kladdkaka följt av muffins.

Vi ser mycket att de klassiska bakverken just nu. I en orolig värld faller man tillbaka på traditioner. Att matbröd toppar listan förvånar mig inte alls, säger Johan Sörberg, jurymedlem i Hela Sverige Bakar som driver Riddarbageriet i Stockholm.

När det gäller kändisar man helst vill baka med så får politiker och skådisar se sig besegrade av kungligheter och medieprofiler. Den man helst av allt vill baka med är Kronprinsessan Victoria (12 %) och på jämn andraplats kommer Hela Sverige bakars egen programledare Tilde de Paula Eby och Filip & Fredrik (8 %).

Den 28 augusti har ”Hela Sverige bakar” säsongsstart. Under tio veckor får vi följa deltagarna som gör upp om vem som är Sveriges bästa hemmabagare.

”Vem skulle du helst vilja baka med?”
1: Kronprinsessan Victoria 12%
2: Tilde de Paula Eby och Filip & Fredrik 8%
3: Zlatan 6%
4: Steffo Törnqvist 5,8%
5: Lill-Babs 5,3%

”Varför bakar du?”
1: För att det är kul 35%
2: För att det är godare än köpebröd 30%
3: För att veta vad jag stoppar i mig 10%
4: För att spara pengar 6%
5: För att vara duktig 5%

* Undersökning genomförd juni 2014 på uppdrag av Sjuan av Snabba Svar

Senast uppdaterad: 2014-08-22