2015-08-17 | Programnytt

Här är höstens tv-entusiaster i nya programmet TV-soffan

Varje kväll bänkar sig miljoner svenskar framför tv:n – men, tänk om tv:n tittade tillbaka? I nya programmet TV-soffan är det tittarna själva som står för underhållningen när landets mest frispråkiga och entusiastiska tv-tittare bjuder in till tv-fest. Efter en landsvida casting för att hitta Sveriges engagerade tv-tittare är de medverkande i programmet redo att ge röst åt landets största och mest aktuella tv-snackisar.

Vare sig favoritprogrammet är en intrigfylld reality-serie, storslagen underhållning eller ett spännande kriminaldrama så kommer smakdomare av rang att bjuda in svenska folket till sina egna tv-soffor när årets tv-händelser ska avhandlas – och åsikter vädras!

Programmets tv-kännare har minst sagt färgstarka personligheter och inte nog med att de älskar att titta på tv - de älskar att prata om det också.

TV-soffan har premiär i TV4 den 23 augusti klockan 20.30.

De som medverkar i TV-soffan är:

Familjen Granvik, Vetlanda: Här finns syskonen Frida (31 år), Malin (28 år) och lillebror Emil (26 år) och mamma Ann (56 år).  I den sammansvetsade småländska familjen diskuteras det mesta i tv-soffan, och det smågnabbas om det ena än det andra – men alltid med glimten i ögat. Vattendelaren i tv-soffan? Ernst Kirchsteiger!

Danjel och Shaun, Fagersta. Fagerstakillarna Danjel (32 år) och Shaun (30 år) är de frispråkiga kompisarna som älskar att tycka till om det som händer i rutan. De gnabbas som ett gift par och är varandras motpoler, Shaun den konstnärliga extroverten medan Danjel ofta greppar efter skämskudden i soffan.

Ewa och Åke, Lidingö. Ewa (66 år) och Åke (70 år) från Lidingö är vardagslyxarna av rang som helst tittar på sina favoritprogram i köket (!) på ovanvåningen i villan, för där finns trots allt champagnekylen och plockmaten. Det bästa med huset? Jacuzzin på altanen förstås.

Familjen Edin-Ringström, Hammarby Sjöstad. Här finns pappa Lasse (45 år), mamma Rebecka (44 år) och deras respektive tonårsdöttrar Julia (16 år) och Erika (20 år), som ofta tycker deras föräldrar är rätt pinsamma. De bor tillsammans i Hammarby Sjöstad och som Bajen-älskande Lasse själv säger: ”Det är ett dårhus, men fyllt av kärlek”.

Systrarna Asli och Aysegül, Sollentuna: De egensinniga systrarna Aysegül (32 år) och Asli (27 år) säger själva att de har lite knasig humor, och helst ser underhållningsprogram – där Idols uttagningsprogram är en stor favorit. Även om de mer ofta än sällan får komma överens om att INTE vara överens, så är de väldigt nära.

Familjen Vallius, Upplands Väsby. Familjen består av mamma Pirjo (52 år) och barnen Tiina (31 år) och Joonas (29 år). Även fast barnen flyttat ut umgås familjen mycket och hänger ihop i tv-soffan där åsikter vädras flitigt. Sport är en stor favorit, även om det uppstår slitningar om Finland skulle möta Sverige i hockey – då Tiina hejar på Sverige...

Familjen Asovic, Angered. I familjen Asovic finns pappa Rudi (67 år), mamma Olena (40 år) samt barnen Diana (11 år) och Adrian (9 år). Rudi är den gladlynte göteborgaren som tittar på tv cirka 8 timmar per dag (!) och när familjen bänkar sig i TV-soffan blir det ofta underhållning!

Några av deltagarna har under våren sökt sällskap till sin tv-soffa! De bildar med sin nya soffkompis följande soff-konstellationer:

Lars, Älvsjö och Elin, Tjörn. Charmören Lars (83 år) har varit sjöman, varuhustomte, mäklare och bagare som kokat polkagrisar i Gränna. Han kikar helst på Farmen och kommer dela tv-hösten med Elin (19 år). Hon beskriver sig själv som en pratglad och lättskrämd estet som gärna får folk att skratta på sin egen bekostnad. När hon inte tittar på tv och äter choklad spelar hon gärna musik med sitt band.

Emma, Husby och Filip, Karlstad. Konstnärssjälen Emma (24 år) är en minst sagt färgsprakande person som nyligen flyttade från Göteborg till kollektivet i Stockholmsförorten Husby. Förutom att mecka med cyklar, sy kläder, gillar hon att skejta och måla grafitti. I höst kommer hon lära känna bloggaren Filip (20 år) som är ett stort fan av reality och humorserier.

Slobo och sonen Andrej, Haninge och Benjamin, Lysekil. Pappa Slobo (48 år) och sonen Andrej (11 år) ÄLSKAR fotboll och är ibland mer som kompisar än far och son. Slobo är en glädjespridare av rang och tillsammans med Andrej bjuder dessa lustigkurrar in till magnifikt tv-häng i Haninge. De delar i höst tv-soffa med äventyrliga Benjamin (24 år) som förutom att resa gärna spelar in Youtube-videos.

Fler deltagare kommer tillkomma under hösten. TV-soffan baseras på det flerfaldigt belönade programmet Gogglebox som gjort succé världen över, bland annat i England och nu senast i grannlandet Norge, där det även belönades på tv-galan Gullruten som är den norska motsvarigheten till Kristallen.

Kuriosa om svenskarnas tv-tittande*:

  • 8 av 10 svenskar tittar på tv från tv-apparaten men 80 % av dessa använder andra enheter samtidigt.
  • Rörlig bild konsumeras på olika sätt. Endast 56 % av 18-34-åringar kollar oftast på vanlig tv, jämfört med 84 % av 35-54-åringar och 92 % av 55-74-åringar.
  • Tacos = maximerat tv-mys? Ja, i vissa delar av landet älskar man tacos lite extra mycket när det ska mysas till tv:n – nämligen in mellersta Sverige som äter den älskade rätten i mycket högre utsträckning till tv-myset jämfört med resten av Sverige.
  • Sällskap i tv-soffan? Ja, det verkar som svenskarna gärna tittar på tv med andra, och helst då tillsammans med sin partner (59 %). Men vem vill vi helst inte dela soffmyset med? Ja, det verkar vara svärföräldrarna eller grannarna… (0 %)
  • Snacks till tv-myset? 1 av 3 planerar sina inköp efter tv-myset . Under helgen käkar 35-54-åringar helst chips eller popcorn i högre utsträckning än de andra målgrupperna (42 %), medan 18-34-åringar gillar plockgodis i högre utsträckning i jämförelse (33%).
  • Vi gillar olika!  Unga i åldrarna 18 – 34 tittar helst på film när det är dags för tv-mys tillsammans med någon annan (40 %) jämfört med 22 % av 55-74 åringar. De tittar istället hellre på familjeunderhållning (23 %), i kontrast med endast 9 % av 18–34-åringar.
  • Av svenskarna tittar 35 % på tv tillsammans med någon annan varje dag, och i snitt drygt 5 timmar i veckan.

*Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 10 - 12 april 2015 har sammanlagt 1002 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18-74 år i Sverige.

Senast uppdaterad: 2015-08-17