2015-06-17 | Programnytt

Knivskarpt läge i ny säsong av Kockarnas kamp

I höst är Kockarnas kamp tillbaka för fjärde säsongen med ett nytt gäng tävlingslystna kockar som ska kämpa i yrkesskicklighet. I årets upplaga tävlar bland andra Alexandra Zazzi, Leila Lindholm, Nils Molinder och Robert Maglia. Likt tidigare säsonger är det Pär Lernström som håller i taktpinnen.

– Kockarnas kamp har blivit en riktig publikfavorit och det känns såklart jättekul att vi nu är inne på fjärde säsongen. Sverige har så ofantligt talangfulla mästerkockar som förtjänar att lyftas. Jag kommer sitta bänkad när programmet sänds i höst, säger Susanna Jacobsson, exekutiv producent Kockarnas kamp.

De rutinerade kockarna har alla en lång och diger meritlista i bagaget och kommer, förutom att uppvisa matlagning på hög nivå, även att bjuda på berättelser från sina framgångsrika karriärer. Under tidspress utmanas kockarna i snabbhet, precision, stresstålighet, kreativitet och analytisk förmåga. En efter en slås kockarna ut till dess att endast en står kvar som vinnare och kan titulera sig som den främste kocken av dem alla.

Förra säsongen kammade Gustav Trägårdh hem segern efter en rafflande finalomgång mot Frida Nilsson. Vem som tar hem den prestigfulla vinsten den här säsongen visas i TV4 i höst.

Årets tävlande kockar:

Karl Ljung, 42 år, Stockholm. Karl började sin bana 1995 med att praktisera hos Anders och Jonas Dahlbom i Göteborg, sedan Operakällaren i Stockholm. 1999 vann han Årets kock och de senaste åren har Karl arbetat inom Stureplansgruppen och har byggt upp deras restauranger till absolut toppklass.

Robert Maglia, 50 år, Lund. Robert har jobbat i toppskiktet inom svensk gastronomi de senaste 15 åren med bland annat internationella tävlingar, matgästspel och produktutveckling – oftast tillsammans med Leif Mannerström. Driver kvarterskrogen Enoteca Maglia med, enligt Robert själv, Sveriges bredaste italienska vinlista.

Peter J Skogström, 43 år, Malmö. Driver sex restauranger, med flaggskeppet Mat och vin Slottsparken i Malmö. Peter är delägare i ytterligare fyra restauranger och blev korad till Årets kock 2006. Under många år har Peter varit med i Svenska kocklandslaget och två OS-guld från denna tävling.

Alexandra Zazzi, 48 år, Göteborg. Flitigt anlitad tv-kock, matskribent och kokboksförfattare. Karriären tog sin början med att servera hamburgare i Kungsträdgården i Stockholm, vidare till en krog i New York och därefter har hon drivit två restauranger i Göteborg.

Robert Nilsson, 46 år, Lund. Operativ chef för tre hotell i Lund, bland annat Grand Hotel. Robert har lagat mat på restauranger i både Sverige, Paris och Köpenhamn och är även kocklöftet som blev fotomodell av bara farten. Robert har även tävlat en hel del i matlagning, och en av alla vinster är Årets kock 1998.

Stefan Holmström, 64 år, Halmstad/Falkenberg. Driver restaurangen l’Ecurie strax utanför Falkenberg. Vann Årets kock 1983 och korades till svensk mästare i desserter 1988. Arbetat på Michel Rostang, en restaurang i Frankrike med två Michelin-stjärnor. Har lagat mat till bland annat USA:s president, Sveriges kungapar och Frank Zappa.

Leila Lindholm, 39 år, Mariefred. Har arbetat på Ulla Winbladh och med Marcus Samuelsson på Aquavit i New York. Även Operakällaren, F12 står med i hennes resumé och hon var med och startade Restaurang, sedermera SMAK. Vann årets kvinnliga kock 1999 och har skrivit sju böcker, varav tre bakböcker.

Nils Molinder, 46 år Stockholm. Jobbar med Stureplansgruppen och bland annat Nosh and Chow. Driver totalt 22 krogar tillsammans med sin bror, bland annat legendariska Wedholms fisk, Ulla Winbladh, Sjöpaviljongen och Ångbåtsbryggan. Wedholms fisk har tidigare haft en Michelin-stjärna. 

Senast uppdaterad: 2015-06-17