2015-04-20 | Programnytt

Närmare nyheterna i TV4:s toppmoderna studio

 

I kväll klockan 19.00 premiärsänder TV4Nyheterna från en nybyggd nyhetsstudio i TV4-huset. En toppmodern studio som ger helt nya möjligheter att berätta och visualisera nyheterna, med rymd, interaktivitet, flexibilitet och den allra senaste tekniken. Studion är skapad av den världsledande studiodesignern Simon Jago, och utgör en viktig del i TV4:s vision att vara bäst på direktsända nyheter oavsett plattform. Från och med i morgon sänder också Nyhetsmorgon från en ny och innovativ spelplats i samma studio.

 

 

- För 25 år sedan förändrade TV4 den svenska journalistiken och nyhetsberättandet. Vi mötte tittarna på ett nytt sätt, ändrade tilltalet, vågade bli personliga. Det är något vi jobbat med varje dag sedan dess. Nu stärker och utvecklar vi vårt nyhetsberättande ytterligare, oavsett vilken plattform man följer oss på. Den nya studion är en viktig del av vår digitala transformation, och bidrar till att lägga grunden för en fortsatt kraftfull satsning på journalistik även i framtiden, säger Casten Almqvist, vd TV4-Gruppen.

Vid årsskiftet revs och påbörjades bygget i den gamla studion i TV4-huset, och nu står nya Studio 1 färdig inför premiärsändning av TV4Nyheternas 19- och 22-sändningar i kväll – under ledning av Anna Lindmarker respektive Anders Kraft – och Nyhetsmorgon i morgon bitti. Arbetet med studion och sändningarna har pågått dygnet runt de senaste veckorna. Simon Jago och hans designteam från Storbritannien har i ett års tid jobbat med projektet, som också innefattar ett helt nytt grafiskt paket.

- Deras uppdrag har varit att skapa ett rum som kan ta tittaren närmare nyheterna i känsla och visuell upplevelse. Varmare, personligare och lekfullare. Det är kärnan i vårt berättande. TV4 är till för alla, i hela landet och i alla samhällsgrupper, säger Viveka Hansson, programdirektör för nyheter och samhälle TV4-Gruppen.

 - Vi har velat ha en studio som erbjuder många olika möjligheter att visualisera och producera olika typer av innehåll, byta spelplats och byta uttryck. Den ambitionen är lika hög på TV4Nyheterna som Nyhetsmorgon. Ibland vill vi kunna fördjupa ett samtal med en gäst i studion, eller genomföra kortare debatter. Vi vill också kunna ta in användargenererat material på olika sätt. Såväl teknik som grafik ska kunna hantera video från mobilappar och material från sociala flöden.

Simon Jago och hans team har tidigare designat nyhetsstudior för BBC, Sky News, ITV och Al Jazeera. De står även bakom nyhetsstudion för TV2 Norge och TV2 Danmark.

- Det var ett spännande uppdrag vi fick av TV4. Vårt mål var att skapa flera olika spelplatser för att redaktionen på kraftfullast tänkbara sätt skulle kunna nå ut till tittaren – oavsett plattform, säger Simon Jago.

Hans grundidé var att dela upp nyhetstudion i flera spelplatser, med en 8 meter lång och 2 meter hög videovägg. Väggen kommer från teknikföretaget Barco som försett många av världens främsta tv-kanaler med den här speciella tekniken. Den är extremt högupplöst och har minimala skarvar, vilket gör den optimal för att visa video, grafik och stillbilder, vilket i sin tur kommer användas för att på ett effektivt och tydligt sätt förmedla och visualisera nyheter för tittarna. Här ges nya möjligheter för interaktiv och flexibel nyhetsrapportering, både från de 25 fast stationerade riksreportrarna runtom i landet, samt TV4:s utrikeskorrespondenter.

Längs med den bortre väggen löper en 15 gånger 3,5 meter stor videovägg som visar en virtuell interiör, vilket ytterligare förstärker känsla av rymd och yta för tittaren, skapad av arkitekten Jim Mann.

Den tredje och slutliga spelplatsen som kallas ”flexi area”, består av tre 75 tums LED-skärmar som är roterabara för att fungera både i vertikalt och horisontellt läge. Det gör dem optimala för att visa sociala medier och nyhetsflöden, från exempelvis Twitter, Facebook och Instagram. Här kommer nyhetsankare och experter kunna fördjupa nyhetsanalysen, eller debattera. Härifrån kan man också med ett par knapptryckningar sända live direkt ut på TV4 Play vid breaking news

Utöver det nya grafiska paketet ger studion möjligheter att arbeta med en ny typ av djupgrafik som produceras inne i programmet. Det ökar flexibiliteten, jämfört med så kallad ”on screen”-grafik, som ofta utgörs av textplattor direkt på tv-rutan. Genom det blir berättandet mer sömlöst och visuellt, och kan visas i hög kvalitet oavsett skärmstorlek.

- Vår ambition är hög. Långt ifrån alla möjligheter den nya studion erbjuder kommer att användas från start, men vi har byggt förutsättningarna för både TV4Nyheterna och Nyhetsmorgon att växa. Vi vill vara bäst på direktsända tv-nyheter på alla plattformar – för alla och i ögonhöjd med tittarna. Vi står nu stabilare inför alla utmaningar i en bransch under stort förändringstryck, säger Viveka Hansson.

Nyhetsmorgon premiärsänder 21 april
Även Nyhetsmorgon får en helt ny studiodel. Den ligger i direkt anslutning till nyhetsstudion, och ger nya möjligheter till samspel mellan programmen på morgonen. Nyhetsmorgon flyttar därmed från sitt provisoriska hus på TV4-husets tak. Från det nya rummet sänder Peter Jidhe och Tilde de Paula för första gången klockan 05.50 tisdagen den 21:a april.

I Nyhetsmorgons del av studion har ny dekor byggts upp, med flera spelplatser för olika moment i programmet. Sveriges största morgonprogram ska kunna växla mellan raka nyhetsintervjuer om politik till filmrecensioner och matlagning. Bakom Nyhetsmorgons nya moderna design står den svenska scenografen Jan Schedin. 

- Nyhetsmorgons studio vill vara en förlängning av tittarnas egna hem. Studion är både spännande och begriplig på samma gång. Här finns ett fantastiskt kök, ett centralt placerat frukostbord och många andra spelplatser. Vi har valt naturliga material och milda färger som genomgående tema. Miljön är varm och inkluderande, alla ska känna sig välkomna, säger Jan Schedin.

Utöver Studio 1, rummet där Nyheterna och Nyhetsmorgon befinner sig i var sin del, har även en ny evenemangsstudio byggts som kommer att användas för andra produktioner och specialprogram.

Fakta om Studio 1:
Tidsram: Projektet har pågått sedan våren 2014, själva studiobygget påbörjades i början av januari 2015.

Storlek: 500 kvadratmeter

Scenografi TV4Nyheterna: Jago Design

Scenografi Nyhetsmorgon: Jan Schedin

Design, grafik och branding av TV4Nyheterna ochNyhetsmorgon: Victoria Stout, Th1ng Group

Dekorbygge TV4Nyheterna: Visual act

Dekorbygge Nyhetsmorgon: Thoros Creative Studios

Projektledare Studio 1: Chris Mansson, Sjöfn Blöndal, Magnus Evertsson

Teknik:

Barco videovägg ca 8 x 2,5 meter
Högupplöst videovägg bestående av flera LED-skärmar med fina sömmar som ger en känsla av en sammanhängande bild. Kommer att användas för att med detaljskärpa förmedla nyheter till tittarna genom video, bilder och grafik.

LED-skärm ca 15 x 3.5 meter
Enorm bakgrundsskärm bestående av LED-paneler som visar TV4:s virtuella kontor.

• Roterbara LED-skärmar, 75 tum
Främst för nyhetsflöden och sociala medier.

LED-slingor 
Cirka 1 km LED-slingor som ger en ljus känsla i hela dekoren och kan skifta i färg.

Ny HD-optik till studiokameror
Ger ökad skärpa och skärpedjup i bild.

 

Teknik Nyhetsmorgon:

• Videovägg på cirka 4 x 4 meter

• Fullt funktionellt kök

• Uterum med dagsljusbelysning

• LED-skärmar, 50 tum

Fler bilder från nya Studio 1 finns på TV4:s presstjänst:
https://press.tv4.se/s/Bilder/?brandPageReferenceID=452185&seasonPageReferenceID=1291276 

 

Senast uppdaterad: 2015-04-20