2015-05-13 | Programnytt

Styrkebesked för Kalla fakta

Kalla faktas säsongsstart med reportaget Slav i Sverige engagerade starkt och sågs under tisdagskvällen av 835 000 tittare. Bakom reportaget står reporter Sara Recabarren och fotograf Phil Poysti. Nicke Nordmark gjorde debut som programledare.

Kalla faktas redaktion har utökats med två nya starka krafter. De sedan tidigare prisade reportrarna Nicke Nordmark och Hasse Johansson har värvats till kanalens granskande program, Nicke Nordmark även i rollen som programledare. Programmet har flyttats från 21.30 till 21.00 och förlängts till en timme. Säsongspremiären sågs av 835 000 tittare med en rating på 8,2 procent och en andel på 23,0 i TV4:s huvudmålgrupp 15-64 år.

Kvällens avslöjande igår bar titeln "Slav i Sverige". Kalla faktas team Sara Recabarren och Phil Poysti har under lång tid granskat exploateringen av de mest utsatta EU-migranterna. De möttes av en verklighet där människor fråntas sina pass, sin värdighet och sina drömmar om ett bättre liv i Sverige.

-          Det har varit en utmaning att göra ett reportage om de tiggande EU-migranternas situation. Ämnet är känsligt och debatten har inte alltid varit nyanserad. Det är svårt att inte bli känslomässigt engagerad när man arbetar med ett reportage om hur de mest utsatta EU-migranterna utnyttjas av kriminella. Ganska tidigt förstod vi att det finns ett läger i Malmö där funktionshindrade blir utnyttjade, säger Sara Recabarren.

Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle TV4:

-          Redaktionen bakom Kalla fakta har exponerat en verklighet som får dig att rygga baklänges. En stark start för det långsiktiga arbete vi påbörjat, där  heltimmar i tablån är en möjlighet som gör berättelserna rättvisa.

Hon tillägger:

-          Det är alltid uppmuntrande när vår journalistik når ut till många och väcker ett starkt engagemang. Ibland kommer vi dock att ha viktiga program, som drar långt färre tittare, och så måste det få vara med undersökande journalistik.

Utöver de starka sifforna linjärt var Slav i Sverige det fjärde mest sedda programmet på TV4 Play under tisdagkvällen. Hittills har programmet noterat närmare 30 000 strömstarter. Det engagerade även starkt i sociala medier. 

Senast uppdaterad: 2015-05-13