2015-06-29 | Företagsnytt

TV4 blir huvudsponsor till Grävande Journalister

TV4-Gruppen går in som huvudsponsor till Föreningen Grävande Journalister för att värna yrkeskunskapen och den granskande och grävande journalistiken i Sverige.

- Föreningen Grävande Journalister gör ett bra och mycket viktigt jobb för att främja den granskande journalistiken. Det vill TV4 stötta, säger Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle TV4-Gruppen.

- Vi vill vi också sätta fokus på yrkeskompetensen. I en tid då tröskeln för att slunga anklagelser över nätet är tunn som en linjal, och felaktiga uppgifter kan spridas blixtsnabbt i olika flöden, behövs ökad kunskap om det publicistiska hantverket.

- TV4 ser tydligt värdet i den undersökande journalistiken. Kalla fakta har fått utökad sändningstid, kanalen har värvat prisbelönta medarbetare från Uppdrag granskning och nu väljer man att bli huvudsponsor för Grävande Journalister. Det är oerhört positivt förstås och det bidrar både till att hjälpa Sveriges journalister att bli bättre granskare, och till att sprida kunskap kring grävande journalistik med kurser, seminarier och vår medlemstidning Scoop, säger FGJ:s ordförande Terje Carlsson.

Kalla fakta kommer även under hösten att vända sig till tittarna och användarna för att fånga upp idéer och ambitioner kring undersökande journalistik. Målet är att det bästa förslaget ska leda till ett program, där initiativtagarna får genomföra granskningen tillsammans med Kalla faktas prisbelönta och erfarna redaktion. Arbetsprocessen beskrivs, i den mån det är möjligt för källskydd, så att andra ska ha möjlighet att följa och lära av processen.

Utöver att TV4-Gruppen stöttar Föreningen Grävande Journalister med 100 000 kronor innebär sponsorskapet även en utbildningsdag kring grävande journalistik.

På TV4:s medieblogg skriver Viveka Hansson mer om detta

Senast uppdaterad: 2015-06-29