2015-02-19 | Programnytt

TV4 storsatsar på nordic noir-drama baserad på Anne Holts bästsäljare

Nya kriminalthrillern Modus blir en stor och viktig pusselbit i TV4:s fortsatta och omfattande satsning på högkvalitativt drama. Serien är baserad på Anne Holts bästsäljare Frukta inte och bakom dramat finns Emmy-belönade manusförfattarna Mai Brostrøm och Peter Thorsboe och guldbaggebelönade Bron-regissören Lisa Siwe. Serien är en sammanhängande historia i åtta delar.

- Jag är så stolt över vår nya serie Modus! Det kommer bli en nagelbitare med komplexa karaktärer, relationer och en avancerad brottsutredning i centrum. Dessutom med ett ämne som tar pulsen på vårt samhälle idag. Det har varit en ynnest att arbeta fram serien med ett team i världsklass, säger Josefine Tengblad, dramachef TV4.

Modus bygger fritt på norska deckarförfattaren Anne Holts roman Frukta inte som kretsar kring kriminalpsykologen Inger Johanne Vik, som spelas av Melinda Kinnaman. Serien tar fart när hennes dotter blir vittne till ett mord och hon dras i samma veva själv in i en utredning av ett antal brutala våldsdåd. Vik upptäcker snart kopplingar mellan fallen och ett internationellt livsfarligt nätverk och en ursinnig jakt på gärningsmannen tar sin början.

Modus är en samtida berättelse kryddad med politiska frågor om öppenhet och tolerans, något som också är ett tydligt tema i boken.

- Efter att ha läst manuset har jag enorma förväntningar på Modus. Att få människor man skapat överförda från böcker till film är alltid spännande. Roman och tv-serie är två olika uttrycksformer och som författare måste man vara öppen för att genreskifte kräver nya berättargrepp. Likväl upplever jag att Modus är trogen min historia, mina karaktärer och historiens själ, säger Anne Holt, författare.

Serien är skriven av det danska succéparet Mai Brostrøm och Peter Thorsboe som tidigare skapat och skrivit några av DR:s (danska public service) största serier det senaste decenniet, till exempel Mordkommissionen, Ørnen och Livvakterna, som alla tre belönats med Emmys. Det här är första gången Peter och Mai skriver en serie på svenska.

- Modus är vår första adaption. I modern dansk tv-drama har vi inte traditionen med litterära förlagor. Vi läste Anne Holts tankeväckande roman igen och igen innan vi la den åt sidan och började transformationen från litteratur till tv-serie. Modus handlar om kärlek – och hat. Det är en mörk labyrintisk samtidsberättelse om dödlig, helig vrede, säger Mai Brostrøm och Peter Thorsboe, manusförfattare.

I huvudrollen som Inger Johanne Vik syns Melinda Kinnaman som under många år har varit en av Dramatens klarast lysande stjärnor. Hennes parhäst i serien, kriminalkommissarien Ingvar Nymann, spelas av Henrik Norlén.

Produktionsuppgifter
Huvudregissör:
Lisa Siwe
Producent: Sandra Harms
Manus: Mai Brostrøm och Peter Thorsboe
Övriga roller: Marek Oravec, Simon J. Berger, Krister Henriksson, Cecilia Nilsson, Johan Widerberg, Ellen Jelinek, Suzanne Reuter, Magnus Roosman, Peter Jöback, Liv Mjönes, Giovanni Bucchieri, Alexandra Rapaport, Julia Dufvenius, Annika Hallin, Eva Melander, Simon Norrthon och Anki Lidén.
Produktionsbolag: Miso Film Sverige

Sänds i TV4 och TV4 Play i höst.

I bild, från vänster: Melinda Kinnaman, Henrik Norlén, Marek Oravec, Anne Holt, Lisa Siwe, Sandra Harms, Mai Brostrøm och Peter Thorsboe. 

Senast uppdaterad: 2015-02-19