2015-10-05 | Programnytt

#geborttillsport - så att alla kan idrotta

Nu åker TV4 med Ida Björnstad i spetsen ut på turné genom Idrottsverige med initiativet #geborttillsport. I ett samarbete med Folkspel och Tradera genomförs #geborttillsport för att barn och unga ska kunna få möjlighet att idrotta oavsett ekonomiska förutsättningar.

Enligt Rädda barnen är det i snitt tre elever i varje normalstor skolklass i Sverige som lever i barnfattigdom. Nu vill projektet #geborttillsport hjälpa till att ändra på detta. Bakom projektet står initiativtagaren och TV4:s programledare Ida Björnstad som tillsammans med TV4, Folkspel och Tradera nu ger sig ut i Sverige mellan den 7-11 oktober i jakten på sportutrustning till barn och unga. Från Malmö i söder till Umeå i norr besöks fem städer där man tar hjälp av de boende på orterna och de lokala föreningarna där sportutrustning samlas in för att ge till dem som behöver det bäst.

All utrustning som samlas in går tillbaka till barn och ungdomar på orten som besöks.
I #geborttillsport utmanar de fem städerna som besöks varandra i en stadskamp där målet är att samla in mest utrustning. Städerna som besöks och tävlar mot varandra är Umeå, Sundsvall, Stockholm, Göteborg och Malmö. #geborttillsport startar i Umeå den 7 oktober och avslutas i Malmö söndagen den 11 oktober.

Med hjälp av Tradera och till förmån för Rädda Barnens verksamhet High Five kommer hela svenska folket kunna bjuda på helt unika föremål under veckan. #geborttillsport samarbetar med auktionssajten Tradera, som har stor erfarenhet av att arbeta med välgörenhetsprojekt. Auktionerna kommer du att hitta HÄR.

- Vi är oerhört glada att Folkspel tror på det här fina initiativet. Utan deras hjälp och engagemang hade aldrig projektet blivit verklighet, säger Johan Macéus, projektledare för #geborttillsport.

Idrottssverige har mängder av positiva exempel som visar hur idrotten skapar engagemang, integrerar och bidrar till samhället. Det här vill TV4, Folkspel och Rädda barnen lyfta fram men samtidigt belysa att alla barn och ungdomar i dag inte har möjlighet att delta på lika villkor i idrotten. Därför startar nu #geborttillsport. Utöver den stora insamlingen har stora delar av den svenska idrottseliten hängt på initiativet. Och de ger sina egna sportprylar eller sin tid till olika ändamål.

- Jag är helt överväldigad av det engagemang som Sveriges största idrottsprofiler visat. Vi har fått in prylar från svenskar i hela världen och inom olika idrottsgrenar. Vi får inte plats i redaktionsrummet längre, säger initiativtagaren Ida Björnstad.

Nu uppmanar #geborttillsport hela Sverige, med föreningarna i frontledet, att mellan 4-11 oktober, bidra och skänka sportprylarna som inte längre används till #geborttillsport.
Initiativet och Sverigeresan fångas upp i TV4 Nyhetsmorgon, Vardagspuls och på TV4 Play mellan den 4-11 oktober.

Läs mer om projektet HÄR:

Senast uppdaterad: 2015-10-05