2016-06-09 | Programnytt

Här är TV4:s nya EM-studio – 60 kvadratmeter LED-skärm

TV4-Gruppen storsatsar på sommarens UEFA fotbolls-EM 2016 och har till mästerskapet en helt nybyggd EM-studio med 540 kvadratmeter studioyta och 60 kvadratmeter LED-skärm – där festen i Frankrike förmedlas till tittarna i Sverige. Den nya EM-studion blir hemvisten för alla fotbollsälskare över hela landet under fotbollssommaren i TV4.

Anna Brolin, Olof Lundh och Hanna Marklund leder TV4:s EM-sändningar från den helt nybyggda EM-studion som närmaste fyra veckorna blir zenit för alla fotbollsfans ute i landet.
Den helt nya EM-studion är 540 kvadratmeter stor och består av en 12 x 3 meter stor LED-skärm i mitten. På båda sidor av skärmen står ytterligare två skärmar, 3 x 5 meter breda, som under sändningarna blir spelskärmar för live-material, så som bilder från spelargången, omklädningsrum eller från planen. På det högblanka vita golvet projiceras virtuell grafik som läggs på digitalt, i allt från spelare, landsflaggor till annan informativ och spännande statistik.

- Vi vill bjuda in hela Sverige – alla de som befinner sig på hemmaplan med vänner och familj – till det här mästerskapet med närhet, värme, nyhetspuls och alla känslor som ett EM innebär, säger Erik Westberg, sportchef TV4-Gruppen och C More.

För första gången någonsin används tekniken Vistacams. Tekniken består av 4 stycken HD-kameror som syr ihop högupplösta bilder för optimal upplösning. Oavsett vilken bild som visas på den 3 meter höga storbildsskärmen så kommer den från någon av de Vistacams som satts upp runtom i Frankrike - en vid varje arena.

- I vår nya EM-studio blir Bonnier Broadcasting först i Sverige med den här tekniken vilket såklart känns oerhört kul. Ett modernt nytt sätt att ge tittaren närvaro från samtliga arenor, säger Erik Westberg, sportchef TV4-Gruppen och C More.

Den nya EM-studion blir även startskott för framtida gemensamma sportsändningar för TV4 och C More inom det nya Bonnier Broadcasting. Allt från Fotbolls-EM, Golf, SHL eller Allsvenskan ska kunna använda i den nya studion i Frihamnen.

På plats i Frankrike för att bevaka turneringen finns kommentatorerna Lasse Granqvist, Jens Fjellström, Jesper Hussfelt och Anders Andersson. Patrick Ekwall och Pontus Farnerud punktmarkerar det svenska landslaget.

Snabbfakta
VISTAsystem – en Vistacam består av 4 stycken HD-kameror som syr ihop högupplösta bilder för optimal upplösning. Bilderna som levereras åker upp på mittenskärmen i studion i Frihamnen. Vistacams finns utplacerade vid samtliga arenor som TV4 sänder från.
Mittenskärmen är 12 meter bred och 2,88 meter hög, medan sidoskärmarna är 4,80 breda vardera och 2,88 meter höga.
Totalt över 60 kvadratmeter LED och 5 miljoner pixlar. Ca 200 meter inbyggd ledbelysning i dekoren.
Studion är designad av Jan Schedin.
Antal sändningstimmar från EM: 100 timmar EM-sändningar på TV4 och C More. Dessutom drygt 200 timmar EM-sändningar på Fotbollskanalen inom ramen för Superlive.
Antal feeder hem från Frankrike: TV4 har 11 feeder hem från varje match.

Senast uppdaterad: 2016-06-09