2016-01-18 | Programnytt

Ny dokumentär om Palme 30 år efter mordet - skildrar sista timmarna

Palme – sista timmarna är en dokumentärfilm i två delar. Filmen skildrar de sista timmarna före och efter mordet. Den visar hur Palmes död påverkade samhällsdebatten och vår syn på säkerhet och öppenhet mellan medborgare och folkvalda. Palme – sista timmarna, del 1 har premiär i TV4 den 25 februari och del 2 visas den 3 mars. 

– Det som gör dokumentären så angelägen idag är att tonläget i det politiska samhällsklimatet stundtals var hätskt och polariserat då. Nu, 30 år senare, går retoriken igen. Alla som är intresserade av och vill förstå den tid vi lever i borde se Palme – sista timmarna, säger Viveka Hansson, TV4-Gruppens programdirektör för Nyheter och samhälle.

Den 28 februari är det trettio år sedan skotten föll på Sveavägen och Sveriges statsminister Olof Palme blev mördad på öppen gata. Mordet skakade inte bara om en hel nation, det förändrade för alltid den svenska självbilden.

– Med hjälp av de intervjuade personerna och dokumentärens kraft vill jag belysa 70 och 80-talets politiska frågor och tonläge. Men även visa på paralleller mellan då och nu – de likheter som vi ser i dagens samhällsklimat. Det är intressant att skildra inte minst för den publik som inte var med på 80-talet, säger Göran Ellung, regissör för Palme – sista timmarna.

Dokumentärfilmen Palme – sista timmarna är ett tidsdokument. Den ger en inblick i Olof Palmes sista år som statsminister och vad som visade sig skulle bli slutet för det Sverige där socialdemokratin i det närmaste var norm. Den belyser också hur både polis och media hanterade sitt uppdrag med en nationell kris.

­­

– Göran Ellung och produktionen bakom Palme – sista timmarna har skapat ett genomtänkt bildspråk, och hittat en fin närvaro i vittnesberättelserna. Vi på TV4 är mycket glada över att kunna visa den här dokumentären för våra tittare, säger Viveka Hansson.

 Medverkande röster: Mårten Palme, Ingvar Carlsson, Kjell-Olof Feldt, Mona Sahlin, Jan Eliasson, Ulf Adelsohn, Mats Svegfors, Christina Jutterström, Jan Guillou, Maj Britt Theorin, Pierre Schori, Thage G Peterson, Anna- Greta Leijon, Helmuth Schmidt, Gro Harlem Brundtland, Ambulansföraren, sjuksköterskorna som tog emot på sjukhuset, samt flertalet vittnen från mordplatsen.

---------------------------------------------
En film av Göran Ellung
Producenter Christian Arnet och Christian Sandeheim
Projektledning Thomas Willtorp
Foto Leif Eiranson
Ljud Björn Baummann
Arkiv Anneli Bergman
Klippning Fredrik Nordensson
Musik Bengt Ernryd
Exekutiv Producent TV4, Kajsa Stål

Senast uppdaterad: 2016-01-18