2016-10-24 | Programnytt

Nytt hopp för olösta mord – Svenska fall för FBI är tillbaka

Nya infallsvinklar, professionellt polisarbete och nyupptäckta brottspår. I Svenska fall för FBI tar sig experterna Bo Åström och Mark Safarik sig an åtta hittills ouppklarade mord och ger nytt liv åt fallen. Det här är den andra säsongen som sänds i åtta delar med start torsdagen den 27 oktober klockan 21.00 i TV4.

– Genom att studera brottsplatsen, gärningsmannens tillvägagångssätt och de spår som lämnats kommer jag och Mark Safarik fram till nya lösningar på mordgåtan, säger Bo Åström, kriminalkommissarie.

Tillsammans besöker Bo och Mark olika brottsplatser och möter anhöriga och vittnen. De gör djuplodande efterforskningar och intervjuar också de poliser som arbetade med fallen när utredningarna pågick.

– Det är mycket känslor som rivs upp och hopp som tänds. För oss handlar det om att med nya ögon hitta spår och infallsvinklar som leder utredningen framåt. Och rent krasst finns det mycket som kan avslöja en mördare. I grunden handlar det om gammalt hederligt polisarbete, säger Bo Åström.

– Det känns självklart mycket bra att kunna presentera en så stark och spännande säsong av Svenska fall för FBI. Bo och Mark lotsar tv-tittaren på bästa sätt genom mordgåtan till en tänkbar lösning, säger Martin Nygren, exekutiv producent TV4.

I slutet av varje avsnitt presenterar Mark och Bo en summering som de ger till polisen med nya spår att följa upp, en profil på gärningsmannen och teorier om tillvägagångssättet.

Mark Safarik är före detta mordutredare på FBI och Bo Åström en av Sveriges mest legendariska kriminalkommissarier, med 22 uppklarade mordfall i rad på sin CV.

Fakta:
Start torsdagen den 27 oktober klockan 21.00 i TV4. I första avsnittet, av totalt åtta, tittar Bo och Mark närmare på fallet med Eva Söderström i Kramfors som knivmördades brutalt 1987. 

Senast uppdaterad: 2016-10-24