2016-03-22 | Företagsnytt

Ökad synlighet för idrott när TV4-Gruppen investerar i snabbväxande appen Sportswik

 

Sportappen Sportswik, där alla kan fota, filma och liverapportera sprider sig snabbt över Sverige. Nu investerar TV4-Gruppen i det Umeå-baserade företaget och ingår samtidigt ett samarbetsavtal om en storsatsning för att synliggöra och öka engagemanget kring svensk bredd- och ungdomsidrott.

 

 

I appen Sportswik kan spelare, ledare och föräldrar på ett enkelt sätt publicera och konsumera rörlig bild, foto och text. Med specialdesignade funktioner för mål och händelserapportering och en avancerad publiceringsmotor för sportrapportering gör man det möjligt för alla lag, oavsett ålder och nivå, att få en bevakning i klass med de stora lagen. Sportswik har spridit sig snabbt över Sverige de senaste månaderna och har nu 40 000 medlemmar. Över 16 000 matcher har hittills bevakats genom att spelare, ledare och föräldrar rapporterat från matcherna via appen. Genom Sportswik kan supporters, släkt och vänner följa de lag man bryr sig om, men som tidigare saknat medial bevakning.

- Media erbjuder sin publik ett brett utbud av sport på elitnivå. Tidigare fångade lokala medier upp sporthändelser från bredd- och ungdomsidrotten, både i storstad och på landet. I dag dokumenteras och sprids inte allt viktigt och roligt som sker i myllan den svenska idrottsrörelsen. Man kan fota, filma och dela med Facebookgrupper och Twitterkonton, men där finns inga sportspecifika funktioner eller den paketering av rapporterat innehåll som traditionella medier gör med hjälp av redaktionella resurser. Där skapar Sportswik stor nytta för användarna, och potentialen för appen är enorm, säger Håkan Rossberg, affärsområdeschef sport och spel, TV4-Gruppen.

Investeringen i och samarbetet med Sportswik stärker TV4-Gruppens fortsatta satsning på svensk sport och skapar förutsättningar för ett redaktionellt utbyte och gemensam tillväxt.

- TV4 och C More bygger redan i dag på svenskt sportmaterial för en bred, nationell publik. Nu kommer vi ännu närmare och lokalare i den svenska idrottsrörelsen, och kan hjälpa alla idrottsintresserade att följa både barnens lag och sitt allsvenska favoritlag. Vi tror att vi kan skapa ett nytt stort lager av rörligt material genom en plattform för användargenererat innehåll där vi inom TV4-Gruppen bidrar genom att synliggöra och lyfta fram inte bara elitidrotten utan även det som sker i svensk bredd- och ungdomsidrott, säger Håkan Rossberg. 

- Vi är otroligt glada att i TV4-Gruppen ha hittat en partner som delar vår passion för sport, och samtidigt har resurser för att stötta vår svenska och internationella expansion. Investeringen och samarbetet gör att vi kan höja farten rejält på vår resa mot att demokratisera mediabevakningen av sport. Tillsammans kan vi skapa fantastiska möjligheter för att lyfta bevakningen och engagemanget kring svensk idrott, säger Martin Wiklund, grundare och VD, Sportswik AB

Om Sportswik:

Sportswik är en app och mediaplattform som gör alla med en smartphone till reportrar. Alla på matchen kan fota, filma, kommentera och rapportera mål och matchhändelser med några enkla knapptryck i appen. Mediaplattformen samlar upp allt som rapporteras och alla Sportswik-medlemmar får ett personligt sportmagasin där bilder, rubriker och ingresser sätts helt automatiskt av en avancerad publiceringsmotor. Varje match, oavsett ålder och nivå, får en bevakning i klass med en elitmatch med egen tidslinje där matchfakta, bild och videogallerier genereras automatiskt av motorn. Varje lag får också sin egen feed med sociala funktioner där matcherna blandas med bilder, videoklipp och inlägg från träningar eller andra sammankomster. Sportswiks mål är att demokratisera mediabevakningen av idrott genom ett nischat socialt media som ger alla lag, oavsett ålder och nivå, samma möjligheter till rapportering, statistik och bevakning som de stora lagen.

 

Sportswik AB grundades 2012 i Umeå av Martin Wiklund, Peter Viksten och Stefan Dahlqvist.

Mer information om appen finns på www.sportswik.com

Kontakt, Sportswik: Martin Wiklund, 070-685 84 55, martin@sportswik.com

 

 

 

Senast uppdaterad: 2016-03-22