2017-04-26 | Företagsnytt

Kalla Fakta tvåfaldigt prisat vid New York Festivals

I natt kammade Kalla fakta hem två priser vid i prestigefyllda New York Festivals i Las Vegas. Reportagen Kvinnorna på Trängslet av Camilla Ziedorn och Mitt barn är en IS-soldat av Sara Recabarren fick silver och brons vid årets upplaga av det internationella prestigepriset.
- Pristagarna är så väl värda detta, och Kalla fakta är ett fantastiskt lag, som gör oss alla stolta på TV4. I den värld av faktaresistens vi alla kastas in i behövs den professionella journalistiken mer än någonsin, säger Viveka Hansson programdirektör nyheter och samhälle på TV4.

Kalla fakta fortsätter att skörda framgångar i internationella sammanhang. Av totalt fyra vinstnominerade reportage fick två av redaktionens gräv pris - ett silver och ett brons - vid årliga New York Festivals.

Reportaget Kvinnorna i Trängslet som översatts till Silence in the Refugee Camp – om utsatta kvinnor på en svensk flyktingförläggning i Dalarna – tilldelades en silvermedalj i kategorin Social Issues. Reporter är Camilla Ziedorn, fotograf Lovisa Thuresson och redigerare Jocke Söderqvist.

- Det är jättekul att reportaget ses och uppskattas av en större publik även utanför Sverige. Det är ett viktigt internationellt problem vi belyser. Utsatthet som kvinnor och barn på flykt utsätts för är tyvärr ett utbrett problem i världen och det får aldrig negligeras, säger Camilla Ziedorn direkt från Las Vegas.

Utöver ett silver prisades redaktionen ytterligare. Reportaget "Mitt barn är en IS soldat" som översatts till "Mothers of Isis" – om svenska barn som radikaliserats och anslutit sig till IS – fick en bronsmedalj i kategorin Current Affairs. Sara Recabarren är reporter och Phil Poysti fotograf och redigerare.

- Jag har insett att vi är dåliga på att prata om de här frågorna i Sverige. Jag tror att det är viktigt att öka medvetenheten för att kunna förhindra radikalisering och extremism, säger Sara Recabarren direkt från Las Vegas.

Kalla fakta har granskat och kartlagt makt och samhällsfenomen sedan 1991 och är en viktig del i TV4:s långsiktiga satsning på kvalitetsjournalistik. Redaktionen har genom åren stått för flera stora och avgörande avslöjanden och har bland annat tilldelats Guldspaden, Stora journalistpriset, Kristallen samt utmärkelser på New York Festivals.

Senast uppdaterad: 2017-04-26