2018-01-26 | Programnytt

Berättelser från Hela Sverige när TV4 drar igång valbevakningen

Hela Sverige – ditt val räknas, är den vision som ligger till grund för hela TV4:s valbevakning.

Nu drar TV4 igång sin bevakning av valet 2018 - genom att skicka några av sina kunniga och nyfikna programledare och reportrar till platser i landet som betyder något för dem. I reportageserien ”Hela Sverige” kommer våra utsända möta olika människor och deras berättelser. Politik i vardagen genom en personlig blick.

– Vi vill minska glappen mellan människor. Göra de olika perspektiv som kanske skiljer människor åt lite mer begripliga. Men också hitta de frågor och förhoppningar som förenar och skär genom olika grupperingar, säger Mattias Hägerlund, projektledare för valet 2018 på TV4.

TV4:s mångårige utrikeskorrespondent Rolf Porseryd har flyttat hem efter sin senaste sejour i USA, och ett val som överraskade och påverkade en hel värld. Rolf har rest över hela världen och besöker i Hela Sverige orter i sitt eget land, och träffar människor som idag känner att de befinner sig allt längre bort från samhällsgemenskapen.

Tilde de Paula Eby kom själv till Sverige som flykting på 70-talet. Hon återvänder till den flyktingförläggning i Alvesta hon först kom till, där många i dagens Sverige står på den punkt i livet hon gjorde då. Tilde kommer också att möta personer som har hunnit etablera ett nytt liv i Sverige. Vad har hjälpt dem på vägen? Vad har varit tufft och vad har fått dem att lyckas? 

Frida Nordstrand
 har mött idrottens superstjärnor på de största arenorna runt om i världen, men det är i mindre sporthallar och träningslokaler hennes engagemang har sina rötter. Frida kommer på sin resa spegla idrotten som en mötesplats och social verksamhet, som en del av vårt välbefinnande, men även som vattendelare. Vissa ungdomar har idrotten att tacka för mycket, andra har inte ens råd att delta.

Peter Jihde kommer via egna erfarenheter av olika arbeten, via sin familj och via sina vänner möta personer som alla påverkas av politikernas beslut i sin vardag.  På sin resa besöker han ett antal arbetsplatser som alla speglar några av valets viktigaste frågor. Han börjar i skolan, där han gick i gymnasiet.

Malou von Sivers
har i sitt program Malou Efter tio under mer än ett decennium mött personer från landets alla delar. Kvinnorna har varit en trogen publik och många mödrar från förorten har med stolthet både medverkat och sett sina barn medverka i programmet. Nu reser Malou hem till mammorna bakom rubrikerna till den framgångsrika hiphopparen, den skjutna pojken och den bortgifta dottern.

– Valfrågorna handlar om oss! Våra liv, barn, skola, omsorg, vår vardag helt enkelt. Valet handlar om vilka vi vill vara och vilka förväntningar vi har på vår framtid. I Hela Sverige tar vi upp de viktigaste valfrågorna ur vårt, väljarnas, perspektiv. Istället för att ge mikrofonen till politiker som mest bara vill bli valda, ger vi ordet till väljarna, säger Tilde de Paula Eby. 

– Jag har länge följt vad som händer i förorterna. Och varje gång det sker en dödsskjutning så går mina tankar till mödrarna. Så jag åkte hem till några av mödrarna i förorten och satte mig vid deras köksbord för att tala om våldet, oron för barnens framtid och deras egen rädsla, säger Malou von Sivers.

Reportagen sänds i Nyhetsmorgon söndag och Malou efter tio med jämna mellanrum ända fram till valet. I många fall kommer reportagen att följas upp av en politisk diskussion.

Hela Sverige har premiär i Nyhetsmorgon söndag 28/1, då Peter Jidhe besöker sin gamla gymnasieskola där han vill ta reda på vad som hänt sedan han själv tog studenten. Peter intervjuar även sin mamma, som själv jobbat som lärare.

Frågor besvaras av
Mattias Hägerlund, projektledare, 0702-64 43 12 mattias.hagerlund@bonnierbroadcasting.com
Anna Henjer, producent, 0709- 83 12 93 anna.henjer@tv4.se

Senast uppdaterad: 2018-01-26