Övriga nyheter

Ericsson och TV4-Gruppen bildar utvecklingsforum

TV4-Gruppens och Ericssons partnerskap ingår dels driften av utsändningen av TV4-kanalerna, dels ett avtal om att gemensamt utveckla framtidens tv- och medielösningar. Enligt teknikdirektör Jonas Collsiöö är skälen till överenskommelsen flera, bland annat förändringar i medielandskapet som kräver allianser, förvärvet av Canal+ vars utsändning redan sköts av Ericsson, en påtaglig besparing, gemensam teknik- och affärsutveckling och personalens utökade möjlighet att delta i den.

Teknikdirektör Jonas Collsiöö menar att bakgrunden till samarbetsaffären är att hela medievärlden står inför en stor förändring framöver. Digitaliseringen av medierna får en teknisk konsekvens som påverkar både produktionsmiljöer, sättet publiken konsumerar medier samt affärsmodellerna för medieaktörerna. Det visar sig bland annat i den rapport om framtidens medier som Bonniers Research & Development-avdelning tagit fram och som presenterades på ett frukostmöte i TV4-huset nyligen.

- Vi måste ta ställning till teknikförändringarna och affärsmodellerna, hur vi bygger nya lösningar och funktioner. Snabbheten i förändringarna gör att vi behöver dela kompetens och utvecklingskostnader med en stor leverantör. Vi har tittat på olika stora teknikleverantörer, och med Ericsson känner vi att vi har hittat rätt partner, säger Jonas Collsiöö.

Tillsammans med Ericsson bildar TV4-Gruppen nu ett nytt teknik- och affärsutvecklingsforum, som lägger grunden till en rad framtida gemensamma utvecklingsprojekt.

- Vårt kunnande när det gäller innehåll och kommunikation med mediekonsumenterna tillsammans med Ericssons expertis inom teknik ger oss en unik möjlighet att skapa en stor svensk konkurrenskraftig aktör på mediemarknaden, säger Jonas Collsiöö.

Ericsson satsar stort inom multimediaområdet och ligger långt framme i utvecklingen av till exempel webb-tv, enligt Jonas Collsiöö. Bland annat ska de leverera det internationella fotbollsförbundet Fifas plattform för webb-tv inför fotbolls-VM 2010. Andra teknikområden där ett samarbete nu kan ta form är ip-tv, 4G, hd-tv och mobil-tv.

- Vi ska vara med i allt Ericsson gör som är kopplat till broadcast och tv. När nya tjänster testas ska det ske tillsammans med TV4-Gruppen och vi har en tät dialog om det. Vi kan vara med i utformandet av framtidens medier tidigare i och med partnerskapet, till exempel när det gäller digitalboxars gränssnitt och utvecklingen av personaliserad reklam.

Här finns också chans till en stor utvecklingsmöjlighet för den personal som nu går över till Ericsson, enligt Jonas Collsiöö.

- Personalen som går över till Ericsson blir i högsta grad inblandad i spännande teknikutveckling. De får möjlighet att delta i utvecklingsgrupper och att ligga i framkant inom sitt område. De hamnar i ett stort teknikföretag som satsar stort på R & D och jobbar konceptuellt med framtidens medier.

En annan konsekvens av förändringarna och digitaliseringen är att sändningsutrustningen för tv blir mer standardiserad och datoriserad. Det som i huvudsak kör ut tv till en operatör blir datormjukvaror.

- En annan part kan hantera det åt oss, liksom sedan tidigare vår övriga IT inom TV4-Gruppen. Den driftas sedan fem år av Telecomputing, säger Jonas Collsiöö.

Även affären med C More i fjol har lett till att TV4-Gruppens sändningssystem behövt ses över. Efter köpet satt TV4-Gruppen med två olika sändningssystem, ett för TV4-kanalerna och ett för Canal+-kanalerna, något som teknikavdelningen varit tvungen att hantera.

- Det är naturligt att konvergera våra två teknikmiljöer med varandra, vi kan inte ha dubbla system. C More hade med sig ett avtal för utsändning med Ericsson. Det har fungerat väl i två års tid och har eskalerat frågeställningen även kring TV4:s utsändning. Och nu har vi hittat fram till ett bra och starkt avtal även för TV4:s del.

Jonas Collsiöö sticker inte under stol med att avtalet med Ericsson även innebär en påtaglig ekonomisk besparing, inte minst på grund av att de tekniska plattformarna för TV4-kanalerna och Canal+-kanalerna slås ihop.

- Vi åstadkommer en stor besparing i och med den här affären - från dag ett. Vi halverar antalet avtal med teknikleverantörer och kan samordna lagring och playout. Och om Ericsson på sikt även får med andra kanaler i sin utsändningslösning uppstår ännu fler skalfördelar.

Senast uppdaterad: 2013-11-13