2015-03-23 | Övriga nyheter

Guldspadar till Kalla fakta

Kalla fakta fick på lördagskvällen fick ta emot det prestigefyllda journalistpriset Guldspaden för sitt avslöjande om Stora Enso. Även Jens B Nordström tilldelades en guldspade för sin bok Saabs sista strid – den osannolika historien om Sveriges största konkurs, ett ämne han bevakat under flera år även i TV4.

Föreningen grävande journalister prisade Kalla faktas ”Lögnen om barnen” med motiveringen: "För att, med respekt för de utsatta barnen, lågmält och effektivt ha avslöjat Stora Ensos lögner och dubbelmoral kring barnarbete." 

- Det här är helt fantastiskt! Säger en glädjestrålande Camilla Ziedorn, Kalla faktas reporter som stod bakom avslöjandet tillsammans med fotografenStaffan Ahlström och redigeraren Jocke Söderqvist på Nyhetsbolaget.- Vi visste att det var ett scoop av stora mått – nu fick vi äntligen bästa tänkbara kvitto på det. 

Camilla Ziedorn kunde med minutiös undersökande journalistik visa hur Stora Enso lät  barn arbeta på soptippar i Asien. Teamets unika dokumentation på plats från soptipparna visade att barn - vissa bara fyra år gamla - arbetade tio timmar om dagen med att samla returpapper åt ett företag som stora Enso köpte över en tredjedel av i september 2012. 

Det stora massa- och pappersföretaget hade undanhållit att det fanns barnarbete i  leverantörsledet i Pakistan. Kalla faktas reporter kunde också avslöja att Stora Enso redan före köpet visste att barnarbete förekom. 

- Kalla faktas och Camillas reportage förtjänar verkligen att prisas. Det både avslöjar en sällsynt omänsklig hantering och ett företag som gömt sig bakom lögner. Det ledde också till att flera direktörer på Stora Enso fick avgå, sägerTV4:s beställare av Kalla fakta, Kajsa Stål, som var med vid prisutdelningen. 

Reportaget orsakade en skandal och högst ansvarig chef fick direkt lämna sin post. Som en följd avgick dessutom Stora Ensos VD Jouko Karvinen knappt två månader efter avslöjandet. 

Även Jens B Nordström tilldelades en guldspade för sin bok Saabs sista strid – den osannolika historien om Sveriges största konkurs, vilken i sin tur är resultatet efter flera års granskande som sänts i TV4.

Juryns motivering: "För att på ett engagerande sätt ha berättat historien om hur Saabs räddare i själva verket blev företagets dödgrävare."

- Jens bokstavligen dansade upp på grävscenen igår kväll, slog sönder mobilen på vägen, och log från fötterna till hårfästet. Han har skäl att vara stolt. Jens har ofta varit nyhetsledande i rapporteringen kring Saab, och i boken "Saabs sista strid - den osannolika historien om Sveriges största konkurs", har han följt alla turer och vändningar, kommenterar Viveka Hansson, programdirektör Nyheter och samhälle i TV4:s medieblogg.

Senast uppdaterad: 2015-03-23