Övriga nyheter

Juryn föll för Kyss mig

Först gick det trögt. Finansiärerna backade med motiveringen att man "sett det förr", kollegor i branschen och även nära vänner avrådde henne från att fortsätta. Ett par år senare var Josefine Tengblads debutfilm Kyss mig klar. Efter premiären i somras, haglade lovorden. Producenten Josefine Tengblad, till vardags exekutiv producent för några av TV4-Gruppens serier, däribland Solsidan och Hamilton, tilldelas nu Lorenspriset, som enkom riktas till just producenter, för filmen Kyss mig, som skapats av hennes eget bolag Lebox.

Priset, som delas ut av Göteborgs filmfestival i samarbete med postproduktionsbolaget STOP, består av gratis framkallning av vinnarens nästa långfilm. Priset är värt cirka 500 000 kr.

"En gripande, tät och snygg film"
Kyss mig handlar om Mia (Ruth Vega Fernandez) och Frida (Liv Mjönes) vars vägar korsas första gången då deras föräldrar gifter sig, varpå känslor mellan de två uppstår. Det gripande dramat om komplicerad kärlek fångade 2011 års Lorensjury, som motiverar förstapriset så här:

Med utgångspunkt i sitt eget liv, en stark och brinnande övertygelse samt mod har denna, minst sagt kreativa producent, lyckats få regissör, skådespelare och team att tillsammans skapa en gripande, tät och snygg film. Juryn är imponerad! 2012 års Lorens går till Josefine Tengblad som får priset för sitt arbete med filmen Kyss mig.”

- Helt fantastiskt. Riktigt askul, faktiskt. I och med att det bara finns ett producentpris som är renodlat för just producenter känns det här som en sann ära. Det har gjorts producerats filmer av väletablerade producenter i branschen i år vilket så klart gör det extra roligt att vinna. Jag har blivit motarbetad av många under resans gång med Kyss mig, främst när det kommer till finansieringen av filmen och jag var på väg att ge upp flera gånger. Därför känns det här som en stor seger. Jag trodde själv inte att jag skulle vinna, säger Josefine.

Projektet att göra filmen Kyss mig drogs igång redan 2007. En grundstory utmejslad av regissör Alexandra-Therese Keining markerade startpunkten, varpå Josefine Tengblad fyllde historien med material som i mångt och mycket upplevts av henne själv.

- Historien är inte direkt jag som karaktär. Men det som jag har gått igenom finns där, det som hände i mitt liv hände parallellt med att filmen gjordes. Alla som känner mig säger att de ser min resa i Mias.

Josefine började sin filmiska bana som barnskådis, och sysslade fram till de sena tonåren med teater. Därefter började drömmarna om att ställa sig bakom kameran att ta form. Men hon är inte främmande för att göra roller, utan återses i Kyss mig, i rollen som Elin. Övriga roller spelas av några av Sveriges mer väletablerade namn på scenen, som Joakim Nätterqvist, Krister Henriksson och Lena Endre. Samtliga som tillfrågades var snabba med att tacka ja efter att de läst manuset, förklarar Josefine.

- Lena Endre ringde upp mig och sa att ”det här bara måste jag ju göra, vilken historia”. Och Krister var med redan innan vi hade ett manus. På så sätt har det här varit ett drömprojekt, samtidigt som processen varit tuff på så många plan.

I samband med att filmen klippts klart blev Josefine anställd på TV4. De senaste åren har hon jobbat med vitt skilda produktioner som Johan Falk, Maria Wern, Wallander, Morden I sandhamn, Solsidan och Hamilton. Men det innebär inte att Josefine lämnar sitt eget produktionsbolag för gott. Priset hon precis vunnit är som sagt gratis framkallning till nästa film.

- Men det här året vill jag bara fokusera på TV4. Jag älskar mitt jobb och har längtat efter att få möjlighet att enbart fokusera på det. Men det finns flera projekt på gång, och särskilt ett ligger i mitt intresse så vi får se vad framtiden ger. Mer än så kan jag inte säga.

Utsågs till årets film vid Gaygalan 2012
Vid årets Gaygala utsågs Kyss mig till årets film. Kajsa Bergkvist, som nyligen själv kommit ut, och som i media dagen efter utsågs till Gaygalans drottning, delade ut priset på scen. 
- Det kändes jättekul att det var just Kajsa som delade ut priset. Hon har själv sett den och sa att hon gillade den. Så stort!

Senast uppdaterad: 2013-11-13