Övriga nyheter

Kalla fakta till final i dokumentärtävling

I konkurrens med hundratals bidrag från 40 länder har Kalla faktas Kristallenbelönade reportage om Walther Sommerlaths nazistiska förflutna nominerats till final i den internationella dokumentärtävlingen New York Festivals. Reportaget är nominerat i kategorierna historieprogram och samhällsprogram. Sanningen om Sommerlath, Kalla faktas granskning av drottning Silvias fars okända bakgrund, sändes ursprungligen i TV4 under november och december 2010.

Sanningen om Sommerlath, Kalla faktas granskning av drottning Silvias fars okända bakgrund, sändes ursprungligen i TV4 under november och december 2010. Reportaget avslöjade att Walther Sommerlath personligen deltagit i den nazistiska så kallade "ariseringen" av judiska företag, som syftade till att beröva judarna alla ekonomiska tillgångar och rättigheter i Nazityskland. Nu är reportaget nominerat i två kategorier under New York Festivals International Television & Film Awards.

- Nomineringarna är ytterligare bekräftelse på att vår granskning av Walther Sommerlaths förflutna är av hög kvalitet och håller internationell klass. Vi är självklart väldigt glada över erkännandet som dessa nomineringar innebär, säger Johan Åsard, chef Kalla fakta.

Prisutdelningen äger rum tisdagen den 17 april i Las Vegas.

Reportaget om Walther Sommerlath har rönt mycket stor uppmärksamhet i internationell media. Dessutom har reportaget tidigare belönats med det svenska tv-priset Kristallen 2011 i kategorin Årets granskning samt nominerats till Stora Journalistpriset och Guldspaden 2011.

Senast uppdaterad: 2013-11-13