2013-11-22 | Övriga nyheter

Lukas Bonniers Stora journalistpris till Lasse Granqvist

Tilldelas Sveriges främsta pris för journalistik för sina insatser inom sporten.

Sportjournalisten och kommentatorn Lasse Granqvist, C More, har tilldelats Lukas Bonniers Stora journalistpris. Han blir härmed den yngste att motta det hedersfyllda priset.

Stora journalistprisets jury sammanfattar hans pris med följande motivering: 

”För att han med engagemang, kunskap och säregen musikalitet får oss alla att känna och förstå vad som händer på planen.

- Jag är helt omusikalisk, så jag blir en aning överraskad. Det handlar kanske om engagemang och rätt tonläge, och att jag hittar rätt. Det är också musikalitet. Det handlar om att bygga bilder. Jag läser in det som språkbehandling, säger Lasse Granqvist. 

Som sportkommentator har han under åren följt Sveriges landslag i fotboll och hockey i med- och motgångar, en ynnest, som han själv beskriver det.

- När Sverige har varit framgångsrika när jag fått förmånen att jobba med det. Straffarna i fotbolls-VM 1994, Forsbergs frimärksstraff i Lillehammer samma år och Sveriges vändmatch mot Finland 2003. Just den matchen var väldigt speciell. När det går bra för Finland på hemmaplan, och de fullständigt kör över Sverige, så hörs det otroligt tydligt, om jag säger så. När Sverige sedan vänder… Har jag någonsin hört tystnad så var det där.

 

Ett pris som sticker ut i skörden

2003 utsågs Lasse Granqvist till Årets sportjournalist i Sverige, och Expressen utsåg honom 2006 till Sveriges bäste tv-kommentator. 2007 vann han fyra kategorier i sajten Svenska Fans omröstning om Sveriges bästa sportjornalister, kallad Guldskölden. Priserna upprepades dessutom året efter. 

Lukas Bonniers Stora journalistpris är således inte det första priset som tilldelats honom. Men är det kanske det största? Eller går det överhuvudtaget att jämföra?

- Nej, det vill jag inte göra. Det här är ett branschpris som en oerhört kompetent jury utsett. Att få det här priset är kolossalt stort. Men det går inte att jämföra, då priserna har olika inriktningar. Men jag är omtumlad och fortfarande oerhört överraskad.

Senast uppdaterad: 2013-11-22