Övriga nyheter

Nollrasism går in på sitt femtonde år

 I år ska ansvarsfrågan, som många anser vara TV4-Gruppens viktigaste, vara ett återkommande inslag i TV4-Gruppen året runt, och skapa debatt och nå beslutsfattare och politiker

Barnen i centrum via fotoprojekt

I mätningar som gjorts säger såväl kunder som publik och anställda att Nollrasism är en av TV4-Gruppens absolut viktigaste ansvarsfrågor. Temat som valts för 2012 års arbete går under  parollen Att bryta fördomar. Det är ett samarbete med Röda korset och fotografen Jens Assur, och de som i år ska föra fram budskapet är samhällets yngre medborgare. Närmare bestämt högstadieelever i årskurs åtta. De ska med bilder ge sin syn på temat. Allt resulterar i en fotobok med de bästa bilderna.

– Åttondeklassare befinner sig i en period i livet då mycket händer och fördomar har sannolikt inte hunnit sätta sig hos dem. Får vi dem att börja prata om rasism är det möjligt att vi indirekt även når deras föräldrar. Vi vill skapa ringar på vattnet, samtidigt som vi får något som är bestående och lever under lång tid, förklarar Maria Ros Jernberg, projektledare för Nollrasism.

I november 2011 skickades information om fotoprojektet ut till högstadieskolor runtom i Sverige. Responsen har inte låtit vänta på sig. Framför allt skolor i Skåne var mycket snabba att återkoppla.

Fotoprojektet går i korta drag ut på att låta elever fotografera på temat Att bryta fördomar. De bästa bidragen väljs ut av en jury och får vara med i en fotobok, som, när den är klar, sätts i händerna på politiker, beslutsfattare och opinionsbildare. Boken väntas vara klar i juni 2012.

Turné i Sverige 
Med start i februari besöker Nollrasism, inklusive Jens Assur, Leo Razzac och Röda korsets ungdomsförbund skolor runtom i Sverige. Först ut är Göteborg den 10 februari. Eleverna kommer där bland annat att få fototips från Jens och även delta i rollspelsliknande workshops, för att skapa förstående för vad flyktingar som i dag lever i Sverige har fått genomgå. Många skolor har som sagt hört av sig. Man kommer inte kunna besöka alla.

– Främst har vi märkt ett enormt gensvar från Skåneregionen och det är där vi mestadels finns under de första veckorna. Men vi ska även besöka andra städer längre norrut, bland annat Göteborg, Karlstad och Örnsköldsvik, säger Maria.

Som sagt, årets upplaga av Nollrasism är tänkt att leva vidare. När fotoboken slutligen lanseras markerar det inte ett avslut för projektet. Dels planeras Nollrasism bli en av punkterna vid Almedalsveckan, dels anordnas en turnerande vernissage i SF Bio:s foajeer runtom landet, där de vinnande bilderna ställs ut.

Senast uppdaterad: 2013-11-13