Övriga nyheter

Succé för Nollrasism under Almedalsveckan

TV4-Gruppens eget Almedalsevent Nollrasism, som hölls under onsdagseftermiddagen den 4 juli, blev en publikmagnet i Visby, och vykorten från årets fotobok har börjat skickas. Under Almedalsveckan har Nollrasism varit ett återkommande inslag i såväl Nyhetsmorgon som vid intervjuer med partiledarna. Både Jonas Sjöstedt och Fredrik Reinfeldt (för att nämna några) har fått ta emot Nollrasisms fotobok, där elever i årskurs åtta runtom i Sverige skildrar begreppen fördomar och rasism.

Under Almedalsveckan har Nollrasism varit ett återkommande inslag i såväl Nyhetsmorgon som vid intervjuer med partiledarna. Både Jonas Sjöstedt och Fredrik Reinfeldt (för att nämna några) har fått ta emot Nollrasisms fotobok, där elever i årskurs åtta runtom i Sverige skildrar begreppen fördomar och mångfald. Boken är i sig en samling vykort, som man kan skicka för att sprida budskapet vidare. Under onsdagseftermiddagen var det dags för TV4:s eget Nollrasismevent i Visby.

- Vi satte en ny standard för i år. Ett eftermiddagsevent på den dag då det var absolut mest seminarier, mellan 16.00-18.00, och med tanke på mängden aktiviteter så känns det som att Nollrasism lyckades sticka ut på ett otroligt bra sätt, konstaterar Maria Ros Jernberg, projektledare TV4-Gruppen, och fortsätter:

- Vi lyckades blanda den där sköna känslan av att få ha lite roligt och trevligt samtidigt som vi pratade om viktiga saker. Många ansåg även att det var ett modigt initiativ att låta ungdomar träda fram i frågor som dessa.

Syftet med Nollrasisms fotobok är att skapa debatt och öppna upp för diskussioner rörande fördomar och mångfald. Årets bok är den första av sitt slag. Innehållet består av de bilder som en jury utsett som vinnare bland tusentals bidrag. Var och en av dem har en förklarande bildtext författad av fotografen. Tänkvärda och kloka reflektioner över ett samtida Sverige. Så var befinner sig i dag dessa böcker, och vart har vykorten skickats?

Integrationsminister Erik Ullenhag, som vid ett tidigare möte med årets fotoboksfinalister lovade att skicka ett vykort till någon av sina kontakter, infriade sitt löfte och har nu postat kort till bland andra Hannah Rosenthal, Barack Obamas sändebud i antisemitiska frågor.

Och under en av kvällarna sprang dessutom Maria och Jens Assur på Carl Bildt.

Av en händelse bar Jens på ett antal Nollrasismböcker, varpå han delade ut ett exemplar till utrikesministern, som öppnade den, tittade i den, och svarade:

- Den där har jag redan sett. På Fredriks rum.

Senast uppdaterad: 2013-11-13