2013-04-03 | Övriga nyheter

TV4-Gruppen hårdsatsar på sport

Efter att ha tecknat ett treårigt rättighetsavtal med Svensk Elitfotboll för Allsvenskan och Superettan och ett fyraårigt avtal med Svenska Hockeyligan om sändningsrätten för Elitserien kan man konstatera att både C More och TV4 Sport satsar hårt på sina idrottssändningar. Johan Kleberg, vd för C More och sporträttighetsansvarig för TV4-Gruppen, är förstås positiv till kanalernas nytillskott.

 Kort efter att C More förra veckan skrivit avtal med Svenska Hockeyligan om sändningsrätten för Elitseriens säsonger 2014-2018 framkom att man även tecknat ett rättighets- och samarbetsavtal med SEF, Svensk Elitfotboll, som ger TV4-Gruppen rättigheterna till matcher från Allsvenskan och Superettan för säsongerna 2016-2019.

Avtalen innebär att man inleder ett långsiktigt samarbete med ligorna där man vill utveckla gemensamma affärsintressen och slöts utan inblandning av de agenter som vanligtvis fungerar som mellanhand. Johan Kleberg, vd för C More och sporträttighetsansvarig för TV4-Gruppen, ser många fördelar med de nya avtalen.


Vad betyder det att avtalet slöts utan agenter?
- Det nya är att en hel del pengar som tidigare försvann ut till agenter nu går direkt till fotbollen, vilket ju gör det till en mycket bättre affär för båda parter. Vi jobbar direkt med klubbarna, närmare idrotten och svensk idrott, som vi tycker är mycket viktig. De pengar vi betalar för rättigheterna går inte längre till rättighetsagenters bankkonton, utan direkt till fotbollen. Det är en mycket sundare affär för alla, men det är fortfarande stora investeringar för oss, naturligtvis.


Vad skulle du säga att de här stora satsningarna på fotboll och hockey innebär för TV4-Gruppen?
- Jag tror att det är jätteviktigt, det visar att vi tänker långsiktigt kring sporten och att vi tycker att sport är viktigt. Och det finns dessutom en ömsesidighet i det här, vi tror att vi är den medieaktör som kan hjälpa till att bygga de här rättigheterna och göra bäst affärer kring dem. Svensk hockey och fotboll är bland de största nationella angelägenheterna och därför passar de ju väl in i TV4-Gruppens starka lokala position.
 
Hur kommer framtidens sportsändningar att se ut?
- Det vi vet i dag är att vi inte vet exakt hur medie- och tv-landskapet kommer att utvecklas. Journalistiken kring sporten kommer säkert att förändras, vi kommer att göra många saker på olika plattformar framöver, och tack vare de här rättigheterna har vi möjlighet att jobba långsiktigt. Internationella bedömningar visar dessutom att det finns en fortsatt betalningsvilja för sport på tv och övriga plattformar och så är vi övertygade om att det kommer fortsätta vara.


Hur ser C Mores planer kring sport utöver fotboll och hockey ut?
- På sportsidan är det ju viktigt för oss att ha en bredd och öka intresset framför allt hos familjer, det går hand i hand med vårt andra innehåll med film, serier, dokumentärer och barnprogram. Det är viktigt att det gifts ihop till en helhet och vi vill gärna göra ytterligare satsningar på andra idrotter utöver fotbollen och hockeyn, som till exempel inom tennis, fighting och ridsport, där vi hittills kommit längst i vårt arbete.

Senast uppdaterad: 2013-04-03