2014-04-24 | Övriga nyheter

TV4:s vd om nyhetssatsningarna efter lokal-tv-nedläggningen

TV4:s styrelse fattade den 23 april beslut om att gå vidare med förslaget om nedläggning av TV4:s lokala nyhetssändningar. TV4-Gruppens vd Casten Almqvist berättar här mer om beslutet och hur TV4:s journalistiska ambitioner ser ut framåt.

Vad innebär styrelsens beslut?
- Efter en lång diskussion beslutade en enig styrelse att gå vidare med det förslag kring våra lokala nyhetssändningar som vi presenterade för två veckor sedan. Förslaget innebär tyvärr att cirka 140 tjänster på Nyhetsbolaget försvinner, och nu fortsätter vi MBL-förhandla de här förändringarna med facket. Det har varit ett väldigt tungt beslut att fatta. Samtidigt är jag övertygad om att det här är rätt väg att gå för TV4-Gruppen framöver. Förändringen i medielandskapet accelererar och vi måste hänga med, det handlar om vår framtid.

Kritiken har varit stark mot det här beslutet från vissa håll. Hur känns det?
- Det är ett tungt beslut som sagt, och inget vi fattat lättvindigt, det tror jag alla som följt detta förstår. Det är viktigt att påpeka att beslutet inte är en recension av det som varit, lokala nyheter har haft en viktig roll att förstärka TV4 som en del av Sverige. Utan beslutet bygger på en idé om vad vi måste satsa på framöver för att fortsätta vara viktiga för våra tittare. Jag har stor respekt för att man kan olika åsikter kring om det är rätt eller fel väg för TV4 att gå. Men jag är säker på att detta är rätt sak att göra nu.

Vad vinner TV4-Gruppen på det här?
- Vi kan säkra att den digitala strategi vi har för de närmaste åren kan genomföras. Vi behöver satsa på såväl ny teknik som nytt innehåll för att kunna konkurrera med de stora internationella bolag som etablerar sig på den svenska tv-marknaden, som kanske är världens mest konkurrensutsatta. Och i kampen om tittarna är våra nyheter viktiga. Framöver kommer vi att investera kraftfullt i att bygga vår digitala nyhetsnärvaro och förstärka våra stora 19- och 22-sändningar. Det finns mycket planer kring detta som jag ser fram emot att berätta mer om.

Hur håller idén om att vara "en del av Sverige" framöver?
- Vi vill fortsätta vara en del av Sverige, och det är klart att bevisbördan nu ligger hos oss. Jag hoppas att våra tittare på sikt kommer att uppleva att våra stora nyhetssändningar levererar mer av hela Sverige på riksnivå. Vi kommer fortfarande att ha redaktionell närvaro på tio orter runt om i Sverige plus Stockholm. Det finns inte någon annan kommersiellt finansierat nyhetsaktör som har den närvaron runtom i landet. Men vi kommer att lämna lokal nyhetsrapportering för den lokala publiken, så vi får kompensera på andra sätt.

Kritiker har hävdat att sändningstillståndet med staten, som TV4 nyss fick, är det som möjliggjort den här förändringen. Stämmer det?
- Det är en missuppfattning. Det nya sändningstillståndet innebär ingen förändring jämfört med tidigare när det gäller lokala nyhetssändningar. TV4 har sänt lokala nyheter därför att vi själva valt det. I och för sig har TV4 alltid haft mer detaljerade krav i sina tillstånd än andra kommersiella kanaler, men sedan 2008 har skillnaderna löpande minskat, det tycker vi är bra.

Hur ska tablåtiden där lokala sändningarna tidigare legat användas?
- Vi ökar sändningstiden för riksnyheterna i kvällssändningarna. På morgonen delas tiden mellan TV4Nyheterna och Nyhetsmorgonsoffan.

Vad gör TV4-Gruppen för de pengar som nu frigörs?
- Som vi redan berättat förstärker vi riksredaktionen med omkring 25 reportrar för att spegla hela landet bättre i rikssändningarna. Det blir också en utökad satsning på livesändningar och journalistik på våra digitala plattformar. Det blir ett ökat fokus på grävande journalistik och fler satsningar på icke-tablåbundna gräv, som vårt skolsnuskprojekt i fjol. Utöver det blir det teknik- och plattformsutveckling för att förbättra tittarupplevelsen, en ny superstudio med nytt grafiskt tänk och mycket annat.

Senast uppdaterad: 2014-04-24