2016-05-31

Med anledning av kritiken mot TV4 och Äntligen hemmas inslag om elektroosmotisk dräneringsmetod

I förra veckans avsnitt av Äntligen hemma http://www.tv4play.se/program/%C3%A4ntligen-hemma?video_id=3369572  visade programledaren Martin Timell ett alternativt sätt att dränera husgrunder, så kallad elektroosmotisk dränering. Metoden bygger kortfattat på att man använder elektriska pulser för att vända flödet av vatteninträngning, och får fukten att vandra ut ur källarväggar, bort från byggnaden. Programmet Äntligen hemma tar ofta upp inslag som på olika sätt kan hjälpa husäagre och i tidigare program har man också visat hur traditionell dränering går till. Därför gjorde redaktionen för Äntligen hemma bedömningen att den här typen av konsumentjournalistik också är relevant för Äntligen hemmas tittare.

 

Inslaget om elektroosmotisk dränering har fått Villaägarnas riksförbund att reagera på ett minst sagt massivt och anmärkningsvärt sätt. De har aktivt, genom påtryckningar på produktionsbolaget Meter som producerar Äntligen hemma, försökt stoppa inslaget. De har hävdat att företaget Arid, som är marknadsledande inom elektroosmotisk dränering, har betalat för att Äntligen hemma ska producera inslaget och i en lång rad artiklar och pressmeddelanden hävdat att TV4 presenterar en ren bluffprodukt och pratar om ”Timells trolleritrick” och pseudovetenskap.

 

Redaktionens bedömning av metodens trovärdighet bygger på grundlig research som bland annat innebär att de tittat på installationer och pratat med såväl privatkunder som företagskunder som använt sig av metoden. De har också tagit del av forskning som finns på området, bland annat en 160-sidig forskningsrapport från U.S. Army Corps of Engineers vars författare har blivit uppmärksammade för sin forskning kring elektroosmos av The Electrochemical Society i USA.  Men också andra rapporter, bland annat en från Chalmers Industriteknik.

 

Villaägarna och sin sida, säger sig finna stöd för att metoden inte fungerar i en rapport från ett symposium i Berlin 1999 som tar upp en variant av elektroosmotisk metod som inte längre används.

 

Två olika uppfattningar står emot varandra här och man kan verkligen undra över Villaägarnas intensiva kampanj för att stoppa utvecklingen kring elektroosmotisk dränering i Sverige. En metod som alltså redan tillämpas i ett flertal andra länder, vid dränering av såväl kyrkor, som villor, som självaste centralbanken Federal Reserve i Washington.

 

Det är inte Äntligen hemmas eller TV4:s uppdrag att avgöra vilken metod som är den bästa. Men när vi i programmet väljer att demonstrera en relativt ny och okänd metod, gör vi självklart research som ligger till grund för ett publicistiskt beslut att sända inslaget. Ett sådant beslut påverkas inte av att intresseorganisationer utsätter oss och andra för smutskastning och lobbying. Vårt uppdrag är att ge våra tittare relevant information om olika metoder att ta hand och sitt hus och hem. Det har Äntligen hemma gjort i 20 år och kommer fortsätta med så länge våra tittare uppskattar det vi gör.

 

 Anna Rastner, programchef TV4

Senast uppdaterad: 2016-05-31

Anna Rastner

TV4-historia:
Började som digital programchef i november 2014

Innan dess:
Kom närmast från en tjänst som redaktionell affärsutvecklingschef för Mittmediakoncernen. Innan dess 8 år på Expressen som tv-chef och redaktionschef för Digitala Medier. Och ännu längre tillbaka programchef, VD, programledare på TV8 och en rad andra roller inom MTG.

Viktigaste mediefrågan:
Mediabranschen genomgår just nu ett paradigmskifte. Vilka aktörer kommer finnas kvar och hur kommer konkurrensen se ut i framtiden?