2013-11-20

Evenemangslista missgynnar både idrotten och tv-tittarna

För några dagar sedan lämnade Myndigheten för radio och tv sitt förslag till regeringen om hur en så kallad evenemangslista skulle kunna utformas. Myndigheten tar inte ställning till om en lista ska upprättas, utan konstaterar att om så sker bör det räcka med att 80 procent av befolkningen kan ta emot sändningarna och att priset för ett grundläggande betal-tv-abonnemang kan likställas med fri tv, då det är en allmänt förekommande finansieringskälla för tv i Sverige.

SVT har agerat kraftfullt för att få en evenemangslista till stånd. Och har nu också kritiserat det förslag som myndigheten kommit med.

Men trots att vi på TV4 precis som SVT skulle kunna gynnas av en lista är vi starkt emot den, precis som de flesta andra aktörerna inom idrottsvärlden – både idrottsförbund, rättighetsinnehavare och tv-bolag. Anledningen är att den helt enkelt inte behövs. Idrottsvärlden och tv-branschen hanterar redan i dag de här frågorna på ett ansvarsfullt och väl fungerande sätt.

Idrottsförbundens, tv-publikens och tv-bolagens intresse av att så många som möjligt ska kunna titta på de aktuella evenemangen sammanfaller nämligen. Idrottsförbunden vill både ha bra betalt för sina rättigheter och att så många som möjligt ska kunna titta på dem. Och tv-bolagen vill att så många som möjligt ska titta på evenemanget för att få reklamintäkter. Därför regleras frågor om täckning och tillgänglighet redan i dag vid försäljningen av rättigheter.

Resultatet är att sportutbudet i tv i dag är större än någonsin, och att idrottsrörelsen får mer pengar att återinvestera i idrottsverksamhet.

Mediemarknaden och tv-branschen står inför många viktiga utmaningar framöver, men hur populära sportevenemang ska nå en bred publik är inte ett av dem.

Åsa

Senast uppdaterad: 2013-11-20

Åsa Jamal (slutat)

Fd kommunikations- och HR-direktör

Tidigare kommunikations- och HR-direktör.

Åsa Jamal var kommunikations- och HR-direktör för TV4 mellan 2012 och 2017.

Här finns hennes blogginlägg från dessa år.För att prenumerera på ett RSS-flöde när du använder Chrome som webbläsare behöver du ett plugin-program. Ladda ned det via Chromes hemsida eller använd en annan webbläsare.