2013-08-29

TV4 ökar tillgängligheten ytterligare

Under 2011 och 2012 lade TV4 ner en hel del arbete på att förbättra möjligheterna för tv-tittare med nedsatt syn eller hörsel att ta del av våra program. Vi fortsatte vår satsning på att texta våra förinspelade program, vi syn- och teckenspråkstolkade fler av våra egenproduktioner på primetime och vi började med livetextning av våra 22-nyheter, inklusive sport, ekonomi och väder. Vi startade också vår tillgänglighetstjänst TV4-tolken, där programmen som vi tolkar sänds och också går att se i efterhand.

Målet med TV4-tolken och våra övriga satsningar var att öka tillgängligheten för syn- och hörselskadade – utan att dyra hjälpmedel skulle krävas eller att man skulle behöva titta på programmen på andra sändningstider.

För det här arbetet tilldelades vi förra året Unga synskadades utmärkelse Ögonstenen, vilket naturligtvis var ett kvitto för oss att vårt arbete både var viktigt och uppskattat.

Vi har fortsatt arbetet, och också livetextat sändningar från hockey-VM, adderat livetextning även till TV4Nyheternas 19-sändning, och kommer under hösten också att livetexta Idolfinalerna.

Vi tar också ett annat litet steg. Under våren och sommaren har vi tillsammans med SVT, och i samråd med flera organisationer för syn- och hörselskadade, tagit fram nya symboler som vi gemensamt och med start i morgon kommer att använda kring de program där vi erbjuder ”vanlig” textning, livetextning, teckenspråkstolkning, syntolkning och uppläst text. Efter årsskiftet kommer TV4 och SVT också att lägga våra textningstjänster på en och samma text-tv-sida – sidan 199 – så man slipper gå till olika text-tv-sidor beroende på vilken kanal man tittar på. I det här pressmeddelandet kan du läsa lite mer om det.

Vi tror och hoppas att det här ska innebära ytterligare förbättringar på tillgänglighetsområdet. Och om det finns flera tv-kanaler som vill använda de symboler vi tagit fram är de varmt välkomna. Ju fler som använder dem, desto bättre.

Åsa

Senast uppdaterad: 2013-08-29

Åsa Jamal (slutat)

Fd kommunikations- och HR-direktör

Tidigare kommunikations- och HR-direktör.

Åsa Jamal var kommunikations- och HR-direktör för TV4 mellan 2012 och 2017.

Här finns hennes blogginlägg från dessa år.För att prenumerera på ett RSS-flöde när du använder Chrome som webbläsare behöver du ett plugin-program. Ladda ned det via Chromes hemsida eller använd en annan webbläsare.