2015-06-03

Fotbollen förtjänar en riktig debatt

Fotbolls-VM i Kanada börjar till helgen men glädjande nog blev det ordentligt uppmärksammat i media redan förra veckan. Först stod det klart att TV4 inte fick igenom sin önskan att officiellt kalla mästerskapet för ”Fotbolls-VM” – FIFA säger nej och hävdar bestämt att det ska heta ”Dam-VM”.  Något som uppmärksammades av Aftonbladet, Expressen, DN, SVT, SvD med flera, men nyheten fick också spridning internationellt. Att jämställa de båda mästerskapen i tilltal tycker vi är en naturlig och bra utveckling, en viktig fråga om status och jämlikhet. Men när det handlar om officiell grafik i trailers och vinjetter så är FIFA som så ofta väldigt noggrant med att inte blanda ihop sina olika turneringar och varumärken. Löjligt ja, men trots allt också något som finns i de omfattande kontrakt vi som sändningsinnehavare skrivit med part som äger rättigheten. Vi kan och kommer fortfarande prata om just ”Fotbolls-VM”, precis som vi gjort tidigare.

I fredags ställde jag upp på en intervju för Medierna i Sverigers Radios P1. De ville göra en intervju om bevakningen av det svenska landslaget och VM-turneringen i jämförelse med herr-VM i Brasilien ifjol. En intressant jämförelse som man kan och ska diskutera. Men reportern Jonna Westin visade sig ganska snart intresserad av att föra en enda tes – att både TV4 och SVT skickar färre medarbetare till turneringen i Kanada jämfört med herr-VM i Brasilien är diskriminerande. Som förare av denna tes användes komikern och författaren Moa Svan. Ingen företrädare på förbundet eller klubbarna eller intresseföreningen eller över huvudtaget inom den stora fotbollsrörelsen, ingen spelare, inga fans – en komiker. Kanske kul men också synd på en viktig debatt. Kalla Fakta skulle knappast låta en komiker vara bärande i en granskning av storbankerna men strunta i kunderna, placerarna och ekonomerna. Humor.

Hur som helst, i programmet uppfattar jag henne som allvarlig när hon säger ”ska man bevaka fotboll så ska det vara lika utrymme” och syftar på damer och herrar. Det är ett naivt och konstigt resonemang eftersom olika företeelser, oavsett kön på de aktiva, är olika intressanta och har olika förutsättningar att locka en stor publik. Men i grunden är det sympatiskt, damerna ska ha lika mycket utrymme som herrarna. Jämlikt.

I intervjun med Jonna Westin ville jag därför lyfta fram exempel på att TV4 försökt satsa på damfotbollen genom åren. Vi har sänt dammästerskap och kvalmatcher sedan 2003, Damallsvenskan sedan 2006 och i år gör vi en världsunik satsning genom att producera och erbjuda samtliga matcher från Damallsvenskan. Men ingenstans tas det med i programmet. Kommersiella tv-kanaler lyfts i stället fram som extra bra exempel på media som står för ”obalans i bevakningen”.

Ingen annan medieaktör, kommersiell eller statlig, investerar mer pengar i, eller sänder mer, damfotboll än TV4. Ingenstans nämns att jämförelsen med hur många medarbetare vi skickar för att bevaka ett mästerskap på plats är helt irrelevant. Hur många vi skickar beror på intresset, produktionsmöjligheter, kompetenser, kostnader, arbetsförhållanden, sändningstider, övriga satsningar, tillgång på plats mm. Det är ingen könsfråga. Vi sänder samtliga matcher från VM i Kanada, precis som vi gjorde (tillsammans med SVT) från Brasilien. Men det var också ointressant för Jonna Westin och Medierna, vilket är extra förvånande med tanke på att min föregångare Hans Pekkari redan för 1,5 år sedan gav en bra beskrivning efter en tidigare bristfällig granskning genomförd av just Medierna.

Jag tycker inte vi är framme vid en jämställd syn på fotbolls-VM. Fortfarande är det kommersiella och publika intresset mångfalt större för ett herr-VM. Allsvenskan är större än Damallsvenskan. Herrarna har ett enormt försprång sett till vilka förutsättningar som rått. Men en ”granskning” som den Medierna presenterar hjälper knappast debatten framåt.

Fredrik

Senast uppdaterad: 2015-06-03

Fredrik Olofson

Sportchef TV4-Gruppen

Började på TV4-Sporten som sommarvikarie 2000 och har gjort det mesta på Sporten. Reporter, redaktör, exekutiv producent, biträdande sportchef bland annat. Tillträdde som sportchef vid årsskiftet 2013/2014.

För att prenumerera på ett RSS-flöde när du använder Chrome som webbläsare behöver du ett plugin-program. Ladda ned det via Chromes hemsida eller använd en annan webbläsare.