2014-11-13

Therese Sjögran förtjänar hyllningar

I direktsändningar tvingas man ibland fatta väldigt snabba beslut för att programmet ska rymmas inom den givna tidsramen. Fotbollsgalan i måndags var ett sådant tillfälle. Ett antal liveinslag drog över tiden, och vi tvingades stryka i galans körschema. Konsekvensen blev att vi mitt under direktsändningen ställde det inplanerade hyllningsinslaget till jubilerande Therese Sjögran – ett beslut som sedan kritiserats kraftigt. I ljuset av diskussionen kring förra galan är det helt begripligt. Och vi borde ha säkrat att det inspelade inslaget, som skulle bli en av galans höjdpunkter, placerades tidigare i sändningen. I stället för en kväll där vi hyllade fotbollen och Sveriges främsta spelare, både kvinnliga och manliga, blev eftersnacket nu att damfotbollen och damfotbollsspelarna återigen blivit snuvade på den uppmärksamhet de naturligtvis förtjänar. Självklart kan man fundera på om TV4 är del av en struktur här, och oavsett om det är sant eller inte framstår det i alla fall på det viset nu. Det är vi de första att beklaga.

Flera av kritikerna har menat att TV4 inte tar svensk damfotboll på allvar. Men ingenting kunde vara mer felaktigt. Vi brinner för svensk damfotboll och har gjort det under lång tid. När TV4 2003 för första gången sände ett stort fotbollsmästerskap för damer sågs finalen mellan Sverige och Tyskland av 3 790 000 tittare, ett rekord som fortfarande står sig. Innan 2003 hade tv-tittarna fått nöja sig med att kunna se några få matcher från mästerskapen. I dag sänder vi allt. I år har TV4 sänt damallsvenskan i tio år. Det har varit en medveten satsning och under åren har intresset för damfotbollen successivt ökat, både vad gäller landslag, klubblag och barn- och ungdomsverksamhet. Förhoppningsvis har vår prioritering av damfotbollen bidragit till det. Oavsett vilket är vi stolta och glada över att ha fått vara en del av svensk damfotboll. Det kommer vi fortsätta vara, och under de närmaste fem åren fortsätter vår satsning med ännu fler landskamper och såväl EM- som VM-turneringarna ända fram till och med 2019.

Therese Sjögran är en av Sveriges absolut främsta spelare genom tiderna. Med flera EM-, VM- och SM-medaljer i bagaget, 200 landskamper, och två-faldig mottagare av Diamantbollen, har Therese kommit att personifiera svensk damfotbolls framgångar. För det förtjänar hon all uppmärksamhet och uppskattning.

Fredrik

Senast uppdaterad: 2014-11-13

Fredrik Olofson

Sportchef TV4-Gruppen

Började på TV4-Sporten som sommarvikarie 2000 och har gjort det mesta på Sporten. Reporter, redaktör, exekutiv producent, biträdande sportchef bland annat. Tillträdde som sportchef vid årsskiftet 2013/2014.

För att prenumerera på ett RSS-flöde när du använder Chrome som webbläsare behöver du ett plugin-program. Ladda ned det via Chromes hemsida eller använd en annan webbläsare.