2013-08-22

Ännu mer friidrott i TV4

Efter tittarframgångarna under sommarens stora sportevenemang är det kul att TV4-Gruppen säkrat rättigheterna till ytterligare två stora friidrottsmästerskap: inomhus-VM 2014 i Sopot, Polen, och utomhus-VM 2017 i London, England.

TV4 har en lång tradition som friidrottskanal och har i många år sänt både internationella mästerskap och de mest prestigefyllda galorna i Diamond League-serien med Johan Edlund och A Lennart Julin som synnerligen kompetent kommentatorspar. Under VM i Moskva nyligen gjorde vi den största satsningen i TV4-kanalens historia från ett globalt friidrottsmästerskap och sände nära 70 timmar direktrapportering, magasinet Late Night Moskva och sen kväll-programmet Dokument Moskva, där vi tack vare en utmärkt idé av vår biträdande sportchef Fredrik Olofson speglade varje tävlingsdag dokumentärt på ett sätt som aldrig tidigare gjorts under i svensk sport-TV. Om du inte redan sett något av programmen, kolla gärna här i TV4 Play.

Vi vet sedan lång tid tillbaka att friidrott är en populär tv-sport och VM i Moskva blev inget undantag, trots att förhandssnacket i mångt och mycket handlar om skador och dopning. Men trots detta hamnade den totala tittartidsandelen för våra VM-sändningar från Moskva på hela 39,3 procent i TV4:s huvudmålgrupp 12-59 år – nästan tio procentenheter högre än när SVT sände friidrotts-VM i sydkoreanska Daegu 2011.

Rättigheterna till friidrotts-VM de närmaste åren har säkrats tack vare ett gott samarbete inom Europeiska tv-unionen (EBU) med vår public service-kollega Sveriges Television, vilket innebär att alla svenska tv-tittare får tillgång till samtliga friidrotts-VM de kommande fyra åren. SVT sänder utomhus-VM 2015 i Peking och inomhus-VM 2016, medan TV4 alltså sänder inomhus-EM 2014 och utomhus-VM 2017. Dessutom delar vi och SVT på rättigheterna till Diamond League även 2014 precis som vi gjort de fyra senaste åren.

TV4 kommer också – på egen hand – att sända utomhus-EM i friidrott i Zürich 2014 samt inomhus-EM i Prag 2015, men närmast på programmet står Diamond League-galan Weltklasse i Zürich redan nästa torsdag, 29 augusti kl 20.00-22.00, i TV4 Sport.

Senast uppdaterad: 2013-08-22

Hans Pekkari (slutat)

Fd kanalchef TV12 och TV4 Sport

Tidigare kanalchef och sportchef.

Hans Pekkari var tidigare sportchef för TV4-Gruppen och därefter kanalchef för TV12 och TV4 Sport.

Hans slutade 2017, men här återfinns hans tidigare blogginlägg.


För att prenumerera på ett RSS-flöde när du använder Chrome som webbläsare behöver du ett plugin-program. Ladda ned det via Chromes hemsida eller använd en annan webbläsare.