2013-12-04

SR:s Medierna missar damidrotten i svensk tv

Sveriges Radios mediegranskande program Medierna uppmärksammade i helgen det stora intresset kring sommarens fotbolls-EM för damer, samt det faktum att bevakningen av damfotboll i framför allt kvällstidningarna nästan helt upphört efter EM.

Programmet nämnde även att SVT planerar en satsning på damidrott framöver, men missade däremot helt att de kommersiella kanalerna redan satsar hårt på damidrott, vilket jag bloggat om tidigare (exempelvis om att kommersiell tv berikar damidrotten). MTG sände med stor framgång basket-EM i somras och det var TV4-Gruppen som sände samtliga 25 matcher från sommarens fotbolls-EM på hemmaplan. Det är för övrigt tio år sedan vi sände det första damfotbollsmästerskapet i fotboll, och finalen mellan Sverige och Tyskland är fortfarande TV4:s näst mest sedda program med 3,8 miljoner tittare.

Det är möjligt, som Medierna beskriver läget, att kvällstidningarna "fallit tillbaka i gamla vanliga gängor" i bevakningen av damfotboll efter EM. Desto roligare då att kunna konstatera att vi på TV4 hållit uppe trycket bra i bevakningen även efter EM, med mängder av direktsända matcher både från Damallsvenskan och damernas Champions League.

Den kommande säsongen planerar vi runt 25 direktsända matcher i TV4 Sport från Damallsvenskan (där vi har rättigheterna även 2015) och dessutom fortsätter vi följa Tyresös kommande matcher i Champions League.

Redan om några veckor är det för övrigt dags för handbolls-VM för damer – en turnering vi också bevakar intensivt i TV4 Sport, trots att Sverige inte kvalade in. Dessutom fortsätter vi följa både herrar och damer i världscupen i skidskytte i TV4 den kommande säsongen, samt våra friidrottsstjärnor av båda könen i flera friidrottsmästerskap under 2014.

Kul och bra att SVT verkar satsa mer på damidrott. Synd att Sveriges Radios Medierna missar att den kommersiella tv-världen redan bevakar damidrotten intensivt.

Hans

Senast uppdaterad: 2013-12-04

Hans Pekkari (slutat)

Fd kanalchef TV12 och TV4 Sport

Tidigare kanalchef och sportchef.

Hans Pekkari var tidigare sportchef för TV4-Gruppen och därefter kanalchef för TV12 och TV4 Sport.

Hans slutade 2017, men här återfinns hans tidigare blogginlägg.


För att prenumerera på ett RSS-flöde när du använder Chrome som webbläsare behöver du ett plugin-program. Ladda ned det via Chromes hemsida eller använd en annan webbläsare.