2013-09-05

Sporten 19 år - med något högre klass ...

Det har runnit en del vatten sedan den 5 september 1994, då TV4 hade premiär för dagliga sportnyhetssändningar.

Svensk sportjournalistik var på den tiden en tydlig manlig bastion, så även på TV4, som synes …. Medarbetare som Tuss Eng, Charlotte Junkes och Yvette Pettersson (sedermera framgångsrik programledare på SVT med efternamnet Hermundstad) gjorde visserligen ett bra jobb bakom kameran, men det dröjde ett par år innan den första kvinnan, Maud Bernhagen (på den tiden Bergström), gjorde entré i rutan på TV4.

I dag är läget ett helt annat; TV4-Gruppen och andra kanaler sänder mer högklassig sport – både manlig och kvinnlig – än någon gång tidigare och kvinnliga sportmedarbetare som Anna Brolin, Marika Eriksson, Karin Frick, Frida Nordstrand, Suzanne Sjögren, Maria Wallberg och många fler har självklara roller så fort det vankas stor tv-sport.

TV4 och SVT har sedan länge förlorat våra "temporära monopol" (en favoritterm jag lånar av vår handbollsexpert Claes Hellgren) inom sport-tv, men sportnyheterna i TV4 sänds i dag vid fler tillfällen än någon gång tidigare och fortsätter hitta sin publik – ofta runt en halv miljon tittare.

Den första sportnyhetssändningen i TV4 med Peppe Eng den 5 september 1994 klockan 22.30 lockade 370 000 tittare. När Maud Bernhagen ledde gårdagens sportnyhetssändning i TV4 klockan 22.35, dagen före 19-årsjubiléet, tittade hela 490 000.

Faktum är att tittandet på sportnyheter i TV4 ökat kontinuerligt de senaste åren; en viktig lärdom i tider då vissa envetet upprepar mantrat om "gammel-tv" och den tablåstyrda tv:ns snara död.

TV4-Gruppen kommer fortsätta satsa hårt på sport – på de starkaste rättigheterna och det bästa redaktionella innehållet – samtidigt som vi är ödmjuka inför att det nya medielandskapet ställer krav på ständig förnyelse. Våra kollegor MTG och SBS har höga ambitioner inom sport-tv och i veckan har båda kvällstidningarna rullat ut sina nya sportsatsningar – precis som TV4 gjorde för 19 år sedan.

Vi välkomnar nya vänner till den spännande tv-sportvärlden i trygg förvissning om att bäst innehåll vinner även i framtiden och att sport-tv à la "gammel-tv" 1994 knappast är ett framtida framgångskoncept …

Hans (längst upp till höger)

Senast uppdaterad: 2013-09-05

Hans Pekkari (slutat)

Fd kanalchef TV12 och TV4 Sport

Tidigare kanalchef och sportchef.

Hans Pekkari var tidigare sportchef för TV4-Gruppen och därefter kanalchef för TV12 och TV4 Sport.

Hans slutade 2017, men här återfinns hans tidigare blogginlägg.


För att prenumerera på ett RSS-flöde när du använder Chrome som webbläsare behöver du ett plugin-program. Ladda ned det via Chromes hemsida eller använd en annan webbläsare.