2014-03-10

Hur kommersiellt oberoende är SVT?

Debattens vågor om Melodifestivalen har gått hyfsat höga i år, får man väl säga. Är Melodifestivalen vad SVT ska lägga pengar på? På det här sättet? Är det förenligt med public service-idén? Relevanta frågor givetvis, men jag tänker inte ge mig in i den debatten den här gången.

Vill i stället reflektera över det som man från SVT:s håll så ofta framhåller, att man står fri från ekonomiska och kommersiella intressen. Jag fick nämligen anledning att fundera lite kring det när jag stod och väntade på bussen häromdagen.

Den reklamaffisch för Melodifestivalen som i veckor prytt busshållplatser, annonstavlor och tidningsannonser runtom i landet innehåller inte mindre än 16 företag som på något sätt sponsrar och kommersialiserar Melodifestivalen och SVT - i sin egen marknadsföring, i butiker och i olika försäljningsaktiviteter.

"Miljoner känslor", ropar reklamaffischen till mig när jag står där och väntar på bussen.
Tänker i stället att det finns miljoner skäl att fundera över hur oberoende av ekonomiska intressen SVT är ...
 
/Magnus
Senast uppdaterad: 2014-03-10

Magnus Törnblom

Presschef corporate

TV4-historia: Började på TV4 som pressinformatör 2001, har vikarierat som presschef och har arbetat med corporate communications sedan 2009, som presschef sedan 2016.

Innan dess: Jobbade tidigare på Granskningsnämnden för radio och tv.

Viktigaste mediefrågan: Det finns många hot mot mångfald, yttrandefrihet och mediers oberoende i dag. Den strukturomvandling vi just nu befinner oss i tvingar de fristående och kommersiella medierna – som utgör majoriteten av våra medier – att utveckla nya tjänster och affärsmodeller. Att ge dessa fristående medier goda förutsättningar att verka och utvecklas är avgörande för att vi ska fortsätta ha en så mångfacetterad och kvalitativ mediemarknad och journalistik som vi har i dag.


För att prenumerera på ett RSS-flöde när du använder Chrome som webbläsare behöver du ett plugin-program. Ladda ned det via Chromes hemsida eller använd en annan webbläsare.