2014-06-29

Nollrasism, politik och nätneutralitet i regnigt Almedalen

Almedalsveckan är igång. Jag har varit på plats här under några år och kan konstatera att det är en snabb växande politikervecka. I år slåss över 3 300 programpunkter om uppmärksamheten. På åtta dagar. Det är lätt att förstå att det är många som inte får den uppmärksamhet de hoppats på. Eller kanske förtjänar.

Medieaktörer har i stigande grad ökat sina egna aktiviteter på plats. Man skapar egna seminarier och debatter, som man sedan bevakar. En slags metajournalistik, som Journalisten skrev om för bara några dagar sedan. Ibland är det säkert till nytta och gagn för tittarna, lyssnarna och läsarna. Ibland är det mer tveksamt.

TV4 har huvudfokus på att bevaka och skildra det som sker i Almedalen för de tittare som inte befinner sig på plats. Det sker från tidig morgon till sen kväll.

I Nyhetsmorgon intervjuades i dag Stefan Löfven och under veckan gästar också alla andra partiledare Nyhetsmorgon, som flyttat ut och direktsänds från Visby. I dag har Bengt Magnusson också lett det första av tre program på temat Nollrasism. Anders Pihlblad har haft premiär för det dagliga (klockan 15.00) Ankdammen, där de hetaste snackisarna fångas upp, och i kväll klockan 18.30 är det premiär för Almedalen direkt, där TV4:s politiska reportrar tillsammans med gäster snackar upp inför partiledartalen, och levererar analyserar direkt efter.

I morgon är det premiär för det första av tre Valbar med Malou, där Malou von Sivers möter ett antal politiker som får tala ideologi och värderingar, och för det första av fyra program om Sport & politik med Maud Bernhagen som programledare. I morgon sänds också det första av fyra program på temat diskriminering, som Nöjesguiden gör i samarbete med TV4 Nollrasism.

I det här pressmeddelandet kan du läsa mer om TV4:s sändningar från Almedalen, som inleder TV4:s valbevakning. Och här finns en lista över alla direktsändningar

I övrigt var jag var själv i dag också på ett av Dagens Industri arrangerat seminarium om nätneutralitet. Paneldeltagarna från PTS, MTG, IP Only och Google fick kämpa hårt med att överrösta ösregnet som piskade Almedalen denna första dag, men lyckades ändå få till en intressant diskussion i ett rätt knepigt, som kommer att diskuteras i åtminstone ett par ytterligare seminarier under veckan. Men även om det är ett i många delar svårt ämne är det viktigt. Det handlar om hur internet ska se ut framöver. Ska det vara öppet och fritt för alla, utan att operatörer ska kunna öppna ”snabbfiler” för de innehållsleverantörer som betalar (vilket skett i USA där Netflix och Comcast ingått avtal om det) eller ska det vara fritt fram för operatörerna att göra det, vilket också riskerar leda till att det ”byggs farthinder” för dem som inte vill betala, eller till och med att de blockeras helt från att trafikera deras infrastruktur. En fråga som naturligtvis både rör affärsmodeller för telekom och innehållsleverantörer, men som också kan sägas vara en demokratifråga.

Vill du ha en av de mer lättillgängliga beskrivningarna av nätneutraliteten rekommenderar jag tretton mycket intressanta och skrattframkallande minuter Last Week Tonight med John Oliver på HBO.

Det får man väl ändå kalla nätneutralitet für alle!

Magnus

Senast uppdaterad: 2014-06-29

Magnus Törnblom

Presschef corporate

TV4-historia: Började på TV4 som pressinformatör 2001, har vikarierat som presschef och har arbetat med corporate communications sedan 2009, som presschef sedan 2016.

Innan dess: Jobbade tidigare på Granskningsnämnden för radio och tv.

Viktigaste mediefrågan: Det finns många hot mot mångfald, yttrandefrihet och mediers oberoende i dag. Den strukturomvandling vi just nu befinner oss i tvingar de fristående och kommersiella medierna – som utgör majoriteten av våra medier – att utveckla nya tjänster och affärsmodeller. Att ge dessa fristående medier goda förutsättningar att verka och utvecklas är avgörande för att vi ska fortsätta ha en så mångfacetterad och kvalitativ mediemarknad och journalistik som vi har i dag.


För att prenumerera på ett RSS-flöde när du använder Chrome som webbläsare behöver du ett plugin-program. Ladda ned det via Chromes hemsida eller använd en annan webbläsare.