2014-09-08

Succé för Marcus Oscarssons politikpodcast

För ett par veckor sedan lanserade TV4 politikpodcasten ”Marcus svarar och förklarar”, där TV4:s uppmärksammade och hyllade politikexpert Marcus Oscarsson två gånger i veckan svarar på lyssnarnas frågor om politik. Komplicerade politiska begrepp och situationer reds ut. Inga frågor är för små eller stora att gå in i. Och till sin hjälp har Marcus intressanta gäster som har egna infallsvinklar kring politiken.

I slutet av förra veckan klättrade Marcus Oscarssons podcast upp på trettonde plats på Itunes lista över de mest nedladdade programmen i Sverige. Den blev även nummer ett på topplistan i kategorin nyheter och debatt. Så här förklarar Marcus själv succén:

Intresset för politik är stort i Sverige och speciellt mitt i supervalårets valkampanj finns det så många frågor och funderingar bland väljarna. Mitt syfte som valexpert är att bjuda på det där lilla extra för den som vill lära sig lite mer om politikens underbara värld.

Nya avsnitt av podden (som du hittar både på tv4.se, tv4.se/val, Itunes, Podcaster och Acast) kommer på tisdagar och torsdagar, och alla avsnitten finns här.

Listar här några av de mest spännande inslagen i de program som hittills släppts, och som gästats av Herman Lindqvist, Trita Parsi, Katarina Gospic och Leif Mannerström:

- Marcus Oscarsson skakade av rädsla under samtalet med Leif Mannerström, i alla fall om man får tro på stjärnkocken själv. Hör vad som hände här.
- Får kungen rösta? Historikern Herman Lindqvist reder ut.
- Du kan ha röstat på fel person, utan att ens veta om det. Här är regeln om krysset på valsedeln som många inte känner till.
- Här är anledningen till att Astrid Lindgren var en viktig del till att Socialdemokraterna förlorade valet 1976.
- Det här visste du inte om hur hjärnan fungerar. Hjärnforskaren Katarina Gospic om varför politiker borde ha certifikat på hur beslut fattas för att få fatta beslut.
- ”Varför får vi inte själva lägga i valsedeln i urnan? Varför idiotförklaras vi?” Hör Marcus svar här.
- Dessa politiker har mindre förtroende än kackerlackor enligt en undersökning. Mellanösternexperten Trita Parsi om svenska och amerikanska valkampanjer.

Vill du ställa en fråga till Marcus, mejla på fragamarcus@tv4.se eller twittra med #fragamarcus.

Magnus

Senast uppdaterad: 2014-09-08

Magnus Törnblom

Presschef corporate

TV4-historia: Började på TV4 som pressinformatör 2001, har vikarierat som presschef och har arbetat med corporate communications sedan 2009, som presschef sedan 2016.

Innan dess: Jobbade tidigare på Granskningsnämnden för radio och tv.

Viktigaste mediefrågan: Det finns många hot mot mångfald, yttrandefrihet och mediers oberoende i dag. Den strukturomvandling vi just nu befinner oss i tvingar de fristående och kommersiella medierna – som utgör majoriteten av våra medier – att utveckla nya tjänster och affärsmodeller. Att ge dessa fristående medier goda förutsättningar att verka och utvecklas är avgörande för att vi ska fortsätta ha en så mångfacetterad och kvalitativ mediemarknad och journalistik som vi har i dag.


För att prenumerera på ett RSS-flöde när du använder Chrome som webbläsare behöver du ett plugin-program. Ladda ned det via Chromes hemsida eller använd en annan webbläsare.