2015-01-15

Välförtjänta hyllningar av Lyckliga gatan

Igår sändes det andra avsnittet av TV4:s nya musikserie Lyckliga gatan, där två artister från helt olika genrer och generationer möts för att umgås och ta sig an varandras stora hits. Den ena är en yngre, svensk rappare med framtiden för sina fötter, den andra en folkkär svensk musikikon med en lång och framgångsrik karriär bakom sig. 

I första programmet möttes Arja Saijonmaa och Gee Dixon, och igår var det Harpos och Samboiis tur att ta sig an varandras låtar, och lära känna varandra. Mötena har varit starka. Varma. Musikaliska. Och utan pekpinnar har programmet visat upp olika delar av ett helt Sverige som ser annorlunda ut mot förr.

Programmet har med rätta hyllats. Jag tror aldrig jag sett ett Twitterflöde som varit så översvallande positivt, och kan rekommendera er som ännu inte sett programmet att gå in på TV4 Play och göra det, och gärna följa hashtaggen #Lyckligagatan på Twitter samtidigt.


Jan Gradvall, en av landets tyngsta populärkulturella skribenter, skrev också om Lyckliga gatan på Expressen Kultur igår:

”Det är en sak att värna om ett öppet och mångkulturellt samhälle på ledarsidor och kultursidor. Räckvidden är begränsad, texterna kommer bara läses av det minskade antal som fortfarande läser tidningar. Men att göra samma sak i ett brett underhållningsprogram 21.00 i TV4, utan att predika, utan att ens nämna orden rasism och politik, då har man möjlighet att nå ut till människor i vidare cirklar.

Det går säkert att ha fördomar efter att sett ”Lyckliga gatan”, men det blir mycket svårare. "Lyckliga gatan” känns det som är filmat med röntgenkamera. Vad vi får se är de medverkandes bultande hjärtan. Inuti är alla lika.”

Word.

Nästa onsdag är det Kumba M'Bayes och Kikki Danielssons tur att under Matar ”Näääk” Sambas ledning skapa mer musikalisk magi. Missa inte!

Magnus

Senast uppdaterad: 2015-01-15

Magnus Törnblom

Presschef corporate

TV4-historia: Började på TV4 som pressinformatör 2001, har vikarierat som presschef och har arbetat med corporate communications sedan 2009, som presschef sedan 2016.

Innan dess: Jobbade tidigare på Granskningsnämnden för radio och tv.

Viktigaste mediefrågan: Det finns många hot mot mångfald, yttrandefrihet och mediers oberoende i dag. Den strukturomvandling vi just nu befinner oss i tvingar de fristående och kommersiella medierna – som utgör majoriteten av våra medier – att utveckla nya tjänster och affärsmodeller. Att ge dessa fristående medier goda förutsättningar att verka och utvecklas är avgörande för att vi ska fortsätta ha en så mångfacetterad och kvalitativ mediemarknad och journalistik som vi har i dag.


För att prenumerera på ett RSS-flöde när du använder Chrome som webbläsare behöver du ett plugin-program. Ladda ned det via Chromes hemsida eller använd en annan webbläsare.