2016-02-03

TV4 Plays veckoräckvidd ökar - bara YouTube större

Att TV4 Play förra året gjorde ett rekordstarkt år har både jag och min kollega Magnus Törnblom redan skrivit om. Och vi har också berättat om både de linjära och digitala siffrorna i en sammanfattning av tv-året 2015.

Strömstarterna nästan dubblerades, liksom den spenderade tiden. Och just tiden som användarna spenderar hos oss är viktig eftersom det är grundfundamentet på vilket vi bygger vår digitala annonsaffär. Ju längre de befinner sig hos oss, desto mer betyder det att de uppskattar både tjänsten och innehållet, och desto större möjligheter har vi att erbjuda våra partners attraktiva annonslösningar.

De här kraftigt ökade siffrorna, och att användarna nu tillbringar omkring 14 minuter per strömstart när de befinner sig på TV4 Play, är ett kvitto på att vi är på väg åt rätt håll.

Därför var det extra glädjande när MMS nyligen kom med sin Trend & Tema-rapport för fjärde kvartalet. I den framgår nämligen att TV4 Plays veckoräckvidd växer kraftigt. Från att tidigare ha legat på strax under 15 procent i veckoräckvidd gjorde vi under förra årets sista kvartal ett rejält skutt, upp till 20,9 procent. Bland kvinnor var veckoräckvidden ännu högre, 25 procent.

Ökningen med över 6 procentenheter innebär att TV4 Play passerade Aftonbladet TV:s veckoräckvidd under Q4, och att det bland de annonsfinansierade webb-tv-aktörerna på den svenska marknaden bara var YouTube som hade en större veckoräckvidd. Och något som också är glädjande ur ett annonsörsperspektiv är att TV4 Play och Expressen TV kompletterar varandra väl. Lägger man ihop övriga webb-tv-aktörer som ingår i Bonniers videoannonsplattform Woo – där TV4 Plays, Expressen TV:s, DN TV:s och DI Plays videolager ingår – blir veckoräckvidden därmed ännu högre, över 26 procent.

Jag skulle säga att det är vårt målmedvetna arbete med att stärka TV4 Play både innehållsmässigt och tekniskt, som nu verkligen börjar ge resultat. Det fjärde kvartalet var också ett nyhetsintensivt kvartal, och TV4 Play växte rejält här. Viveka Hansson, som är programdirektör för nyheter och sport på TV4, skrev förra veckan om hur vi ser hur både den linjära (trots en fallande put) och digitala nyhetskonsumtionen faktiskt ökar för oss, när vi jobbar med just den samverkan vi ser mellan det linjära och digitala.

Vi fortsätter givetvis jobba med både TV4 Play och våra linjära kanaler under 2016. Parallellt med att vi producerar nytt innehåll gör vi hela tiden förbättringar av tekniken bakom TV4 Play. Förändringar som kanske inte alltid syns, men förhoppningsvis märks i en ännu bättre tjänst och upplevelse för användarna. Och en transparent och bra miljö för annonsörerna att synas i.

Mathias

Senast uppdaterad: 2016-02-03

Mathias Berg

Operativ chef TV4 och C More

TV4-historia: Började som kanaldirektör i augusti 2014, blev COO TV4-Gruppen och operativ chef för affärsenheten reklam-tv i april 2016. Under hösten 2017 också operativ chef för C More.

Innan dess: Försäljnings- och marknadsdirektör inom MTG, entreprenör och investerare i europeiska mediebolag, chef för YouSee, Danmarks största kabel-tv-bolag.

Viktigaste mediefrågan: Digitaliseringen och därmed den ökade globaliseringen av medielandskapet. Hur säkrar vi ett vitalt och relevant medieutbud för Sveriges konsumenter, och ett livskraftigt ekosystem av svenska innehållsproducenter och distributörer?